rotterdam

Pofta vine mâncând sau nu vine deloc. Despre organizare şi productivitate

E duminică, ora 3 şi mă pregătesc de un nou proiect. Îl mai amân puţin, după ce, de dimineaţă, am tăiat de pe listă două articole care trebuiau neapărat scrise. Îmi place să ştiu că sunt cu un pas înaintea programului pe care mi l-am trasat singură, că sunt, în felul acesta, în control când vine vorba de muncă şi că, ceea ce e mai important, am dus la îndeplinire nişte sarcini care acum pot trece la capitolul “Realizări”. Mari, mici, nu-mi e mie dat mereu să la categorisesc astfel, dar îmi place oricum să mă mândresc cu ele, să-mi cultiv obiceiul ăsta fără să le ofer vreo suprapreciere nemeritată. Ci eu să fiu pur şi simplu mândră de ele, că le-am făcut.

Capacitatea mea de atenţie nu se extinde însă pe cât de mult mi-ar plăcea şi cu cât întind mai mult braţele, ca o caracatiţă, cu atât mă pot concentra mai puţin. Aşa că le iau pe rând, fac liste peste liste şi încerc să nu mă mai gândesc deloc la toate în acelaşi timp. Problema asta apare mai ales din cauză că-mi plac toate şi-atunci vrei să le faci pe toate sau pe niciunul în acelaşi timp. Listele devin, aşadar, esenţiale, iar o listă tăiată numai pe jumătate e cu mult mai preţioasă decât un şir mental de sarcini dintre care n-ai îndeplinit niciuna.

O-holograma-pentru-rege
Citiţi recenzia scrisă de mine pentru această carte pe Bookaholic.ro.

Îmi plac dimineţile petrecute în tihnă în care pot revizui ce s-a făcut, ce mai rămâne de făcut. Recent am participat şi la lansarea antologiei Cum iubim, antologie la care am avut plăcerea să contribui cu un text de câteva pagini, fragment dintr-un roman în lucru.

lansare-vellant
Lansare Vellant © foto: Ema Cojocaru pentru Vellant

Nu vânez neapărat mijloacele pentru o organizare mai bună, dar mă bucur când descopăr ceva făcut cu multă originalitate şi creativitate cum e contul de Instagram Be Productive.

O agendă e esenţială când ai o sută de idei şi toate ţi se par bune şi pe toate vrei să le pui în practică în acelaşi timp. Şi nu, cel puţin pentru mine, nu funcţionează promisiunile de genul “Lasă că o să ţin minte”. Eu merg până-n bucătărie ca să-mi fac cafea şi mă întorc în dormitor unde, peste două ore, îmi amintesc că am uitat să-mi prepar cafeaua.

În cursul zilelor din săptămână, fiecare final de program e însoţit de lista sa: de la citit cărţi, făcut yoga, participat la diferite evenimente (concertul recent Dhafer Youssef de la Sala Radio e un astfel de exemplu) până la cumpărat un mosor de aţă. Unele sunt lucruri care pot trece pe lângă noi, părând neesenţiale, dar care, adunate şi făcute, ne fac mai organizaţi, mai productivi şi, într-un final, mai mulţumiţi de noi înşine. Or asta, azi, în contextul actual şi nebunesc, nu e cel mai uşor lucru din lume.

Închei cu o altă recomandare de carte şi vă doresc un final de weekend frumos ca voi!

Gabriel-Osmonde

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *