sculpture-1801600_960_720

Cum să ne eliberăm mintea de micile probleme zilnice

Le spun probleme, dar nu asta sunt. Şi nici măcar griji n-ar trebui să le considerăm, dar exact aşa ne gândim la ele. O factură, un telefon, un impozit de plătit, un drum pe care amânăm să-l facem. Un proiect pe care ne dorim să-l vedem aprobat, un lucru pe care ne dorim să-l vedem transformat în realitate, un obiectiv pe care dorim să-l atingem. Fiecare zi e umplută cu astfel de gânduri care iau forma unor probleme mai mici sau probleme mai mari.

Ne obişnuim să ne gândim la ele şi cu cât le oferim spaţiu, cu atât mai mari şi mai importante ni se par. Dar nu sunt. Sunt doar lucruri care trebuie făcute şi atât. Enervarea unui funcţionar public, replica răstită a unei prietene, răspunsul nervos al unui şef nu ne pot face rău fizic, dar simţim adesea că asta ni se întâmplă sau că suntem într-un real pericol. Dar nu suntem.
feather-1809021_960_720
Uităm ce putem face şi pierdem din vedere perspectiva mai mare, cea cu adevărat importantă. Ce ne dorim de la viaţă? Poate dimineţi liniştite, prelungite, trăite în tihnă şi înconjurate de iubire.

Poate timp mai mult pentru a face ce ne place, pentru a călători, pentru a scrie o carte, pentru a avea o expoziţie de pictură, pentru a ne împlini visele, oricare ar fi acelea. Şi toate, rând pe rând, sunt posibile.

E important, de aceea, să avem în minte acest plan măreţ. Să ştim că nu se poate ajunge mereu uşor acolo şi că nu există scurtături. Că munca aceea va trebui făcută. Dar să ne bucurăm de fiecare zi şi să nu lăsăm micile mărunţenii să ne dea impresia că suntem slabi şi neputincioşi în faţa vieţii.

Să extragem din viaţa seva aceea care ne poate hrăni cu energie şi cu iubire. Să devenim profesionistul pe care vrem să-l vedem peste cinci ani în carne şi oase. Să învăţăm să fim mulţumiţi de noi. Încrederea, optimismul, bunătatea se cultivă, se accentuează. Dar nu trebuie să lăsăm micile activităţi din timpul zilei, sarcinile care nu ne aduc plăcere sau obligaţiile care sunt doar atât, obligaţii, să ne facă ursuzi, să ne transforme viziunea mai largă asupra vieţii.

Micile probleme zilnice nu sunt, aşadar, probleme. Sunt parte din viaţă, dar nu o definesc. Sunt parte din rutina zilnică, dar nu trebuie să ne conducă viaţă şi nici să dea tonul zilei. Noi alegem cum simţim faţă de un lucru, o reacţie, un om şi, cel mai important, noi alegem cum simţim faţă de noi înşine.

Şi, nu uitaţi, comentariile şi mesajele voastre îmi aduc mereu zâmbetul pe buze, îmi amintesc că scriu pentru voi, dar şi pentru mine şi că parcurgem împreună un drum lung şi frumos.

Surse foto.

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

2 Comments

  • Solutie: toate “micismele” le pun la inceputul saptamanii pe lista, echilibrat evident de luni pana vineri, si dupa aceea imi dau timp diminetile la prima ora sa le rezolv. De ex. astazi la prima ora am sunat la consulat sa vad daca pot vota in alta tara decat in cea in care am domiciliul. Stiam ca o sa ma enervez pana prind pe cineva la telefon si de calitatea convorbirii (chiar nu stiu pe cine angajeaza la consulate). Dupa aceea mi-am luat biletele de avion pentru Romania. Am lasat rezervarea la hotel plus scris cateva emailuri pentru maine cand sunt in tren. Taraaaa! Cea mai mare satisfactie? Semnul de check cu creionul rosu in dreptul fiecarei activitati de pe lista. Ma simt bine 🙂

    • Adesea micismele mele nici nu pot fi trecute pe listă. Şi atât îmi displac încât nici n-aş vrea să le văd scrise. Pun însă toate celelalte lucruri pe listă şi am grijă ca tot ce ţine de mine să fie făcut. Foarte bun exemplul tău cu telefonul, mai ales că nu-mi place să dau telefon (prefer e-mail-ul, dar cred că e ceva ce va trebui să depăşesc la un moment dat).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *