Cartea lunii Lean In Sheyl Sandberg

Cartea lunii: Lean In de Sheryl Sandberg şi sfânta treime a fricii

Lucrurile bune, frumos făcute şi cu o doză mare de inteligenţă la pachet ar trebui împărtăşite cât mai mult.  Acest lucru e cât se poate de valabil pentru cartea lunii: Lean In de Sheryl Sandberg.

Am promis mai multe subiecte extrase din această carte. V-am vorbit deja aici despre cât de mult mi-a plăcut, despre cât de bine a ştiut Sheryl să atingă subiecte importante, delicate, să le explice şi să le rezolve pentru noi în egală măsură (pe hârtie, cel puţin, căci munca efectivă ne revine nouă). E o carte care se reciteşte, cred eu, periodic. Ne vorbeşte despre ceea ce începe de când suntem mici şi se continuă prin intermediul societăţii. Alegerile noastre, mai spune ea, oricât ni s-ar părea de personale, sunt adesea influenţate de foarte mulţi factori.

cartea-lunii-lean-in-sheryl-sandberg-mic-dejun-de-bucuresti
Am selectat, aşadar, citatele care vorbesc despre teama pe care o simt cel mai adesea femeile, o teamă specifică nouă, crescută în noi de mici, de societate, de aşteptările care ţin de gen, de lucrurile care se întâmplă pentru că aşa credem că ar trebui să se întâmple.

Minunate cuvintele lui Simone de Beauvoir şi peste atâţia ani: “Nu ne naştem femei, ci devenim…”.
Lean In Sheryl Sandberg
Vă las, prin urmare, cu cele câteva idei care vorbesc despre teamă, despre frica de eşec, de asumarea unor noi responsabilităţi, despre frica de a îndrăzni şi multe altele. Cartea Lean In, în sine, ajută să ne deschidem singure ochii în multe privinţe. Şi ne datorăm, cred, acest lucru: să ne deschidem ochii şi inima, descoperind cât de multe ne datorăm nouă înşine, de fapt.

 

“Bărbaţii sunt felicitaţi tot timpul când sunt ambiţioşi şi puternici şi de succes, dar femeile care demonstrează aceleaşi trăsături au parte adesea de o penalizare socială. Realizările femeilor au un preţ. Frica e la rădăcina atât de multor bariere pe care le întâmpină femeile. Frica de a nu fi plăcută. Frica de a nu face alegerile greşite.  Frica de a nu atrage atenţia negativă. Frica de a cere prea mult. Frica de a fi judecat. Frica de eşec. Şi sfânta treime a fricii: frica de a nu fi o mamă/soţie/fiică rea”.

 

“În ciuda faptului că au realizat foarte multe, femeile nu par să scape de sentimentul că e doar o chestiune de timp până când cineva o să descopere cine sunt cu adevărat – impostoare cu abilităţi sau aptitudini limitate”.

 

“Un motiv pentru care femeile evită extinderea sarcinilor de lucru şi noile provocări e faptul că îşi fac prea multe griji întrebându-se dacă au sau nu abilităţile pe care le cere noul job. Asta poate să devină o profeţie autoîmplinită, ţinând cont de faptul că atât de multe abilităţi sunt deprinse lucrând”.

 

“… femeile aplică la oferte de lucru numai atunci când consideră că îndeplinesc 100% criteriile cerute. Bărbaţi aplică dacă sunt de părere că îndeplinesc 60% din cerinţe”.

 

“Aşteptările care ţin de gen rămân continuă să se împlinească de la sine. Convingerea că mamele sunt mai dedicate familiei decât muncii penalizează femeile deoarece angajatorii presupun că ele nu se vor ridica la înălţimea dăruirii profesionale. Reversul funcţionează pentru bărbaţi, din partea cărora se aşteaptă să-şi pună carierele pe primul loc”.

 

“Scopul este sa lucrăm pentru o lume în care aceste norme sociale să nu mai existe. Dacă mai mulţi copii văd taţi la şcoală şi mame ocupate cu joburile lor, atât fetele, cât şi băieţii îşi vor imagina mai multe opţiuni pentru ei. Aşteptările nu vor fi fixate de gen, ci de pasiunile personale, talente şi subiecte de interes”.

Vă aştept cu drag comentariile, întrebările, opiniile, gândurile! 🙂

© foto: Pixabay.

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *