painting-2111486_960_720

De ce nimeni nu vă poate fura creativitatea. 5 argumente

Ideea mi-a venit azi noapte în timp ce încercam să adorm şi priveam tavanul în întuneric. Sigur, a existat un miez al ideii după ce, zilele trecute, am continuat să scriu despre creativitate şi am văzut cum nu de puţine ori, ideile par să nu fie suficiente pentru totdeauna. Doar că sunt. Şi e mare păcat să nu privim în interiorul nostru pentru a le găsi, încercând în schimb să le extragem de la alţii.

Iată care sunt cele 5 lucruri care ar trebui să vă convingă de faptul că nimeni nu vă poate fura, de fapt, niciodată creativitatea:

1.Cei mai de succes oameni pe care îi ştiu au obţinut succesul pentru că nu şi-au irosit energia privind în stânga şi-n dreapta. N-au ţinut cont nici de tendinţe, nici de ce le-au sugerat alţii, nici de ceea ce a fost, în opinia altora, calea cea dreaptă. Au ascultat de vocea lor interioară, de un instinct mai puternic şi mai unic decât orice altceva aţi putea găsi vreodată în lumea exterioară.

2.  Nu există doi oameni la fel aşa că ceea ce faceţi voi este prin definiţie unic. Dacă vi se pare că există lucruri similare (şi cu siguranţă vor exista fiindcă parţial mediul înconjurător ne influenţează inevitabil) scotociţi şi mai abitir în interiorul vostru pentru a scoate la iveală ceea ce vă face cu adevărat unici. Vă promit că nimeni nu va putea ţine pasul cu aşa ceva.

3. Nimeni nu poate concura cu ceea ce sunteţi. Mă leg de ideea de mai sus referitoare la faptul că nimeni nu poate ţine cu pasul cu voi atunci când vă concentraţi pe ceea ce puteţi aduce nou, pe modurile în care puteţi inova. O să fiţi tot timpul, dar tot timpul, cu un pas înaintea celor care nu vor face decât să vă calce pe urmă. Aşa că ori de câte ori vă supără să descoperiţi că altcineva vă copiază munca, indiferent de domeniul în care vă aflaţi, reveniţi aici (sau copiaţi aceste concluzii) şi recitiţi textul.

4. Sunteţi un model pentru alţi oameni. Nici nu contează că sunt doi, trei sau o mie. Atunci când altcineva decide să vă copieze, vă consideră ideile ca fiind bune. Imitaţia chiar este un compliment. Luaţi-l ca atare şi fiţi recunoscători. Sunteţi cei care aduc ceva nou în lume şi veţi fi capabili să veniţi tot timpul cu idei noi dacă vă concentraţi asupra voastră şi asupra creşterii creativităţii. Mintea voastră e un izvor nesecat de idei bune. Cu condiţia să nu-i risipiţi energia fiind cu ochii la cei care nu fac decât să vă imite, de obicei la un nivel mult mai scăzut, munca originală.

5. Aveţi şansa unei trăsături deosebite. Gândiţi-vă la câteva afaceri de succes. Sau la câţiva scriitori faimoşi în toată lumea. Sau la pictorii deveniţi clasici. Fiecare dintre aceştia a avut o trăsătură aparte, deosebită şi extrem de puternică. Fiecare dintre aceştia şi-a ascultat instinctul şi  a adus lumii ceva plin de forţă şi teribil de greu de imitat. Vă imaginaţi un Kafka pe malul mării mai reuşit decât originalul? Eu nu-mi imaginez.

Credeţi, aşadar, în ceea ce puteţi face de unii singuri, fără voci ajutătoare, fără o multitudine de păreri care sa vă tulbure creativitatea. Exersaţi puterea instinctului încercând şi testând propriile idei, cu riscul inevitabil de a greşi. Nu e nimic greşit în asta. Doar aşa veţi putea înainta şi deveni din ce în ce mai buni la ceea ce faceţi.

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

2 Comments

  • problema mea, spre exemplu, este că eu dacă mă uit în jur, mi se pare că ceea ce fac e de cacao și că nu e mare treabă .. și-s atât de dezamăgită 😀
    Știu că e aberație, teoretic..știu .. dar practic îmi dau șuturi în fiecare zi pentru nimic fondat.
    P.S articolul tău este tare bun! great job!

    • Mulţumesc frumos, Irina! Mă bucur că-ţi place şi mulţumesc pentru comentariu (ador comentariile :D. They’re part of my fuel). Cred că se aplică şi în situaţia de care-mi spui tu povestea de mai sus. Şi anume, nici să nu te mai uiţi în jur. Sigur că toţi avem modele şi ne lăsăm inspiraţi de cei pe care îi admirăm. Dar nu trebuie să ne comparăm cu nimeni fiindcă suntem diferiţi, avem drumuri şi experienţe diferite. Şi toţi, dar absolut toţi oamenii au pornit de undeva, au abilităţi diferite, se află în stadii variate de dezvoltare. Fără îndoială reprezinţi un model de creativitate şi inspiraţie pentru mulţi, mulţi oameni! Aşa că nu ai de ce să simţi dezamăgire, just keep on doing a great job şi concentrează-te pe tine şi pe forţele interioare de creativitate. Motoraşul unic şi deosebit. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *