mic-dejun-de-bucuresti

10 exerciţii pentru creativitate şi produs idei bune. Le-aţi testat?

Motivaţia, perseverenţa, pasiunea, creativitatea înseamnă succes. Toate împreună fac parte dintr-o ecuaţie mirifică. Greu de înlocuit, ne ajută să ajungem acolo unde ne dorim. Dacă sărim vreo etapă sau ne facem că putem reuşi fără unul dintre aceste ingrediente, s-ar putea ca succesul, într-o formă mai mult sau mai puţin definită corect chiar de noi, să nu fie exact ce ne doream.

Din exterior, multe vise pot părea ceea ce ne dorim. Însă atunci când ajungi în mijlocul visului, când proiectul tău devine realitate, îţi dai seama că sunt multe aspecte pe care nu le-ai luat în calcul. Iar asta, cred eu, se întâmplă atunci când nu-ţi asculţi instinctul sau când vrei să fii altcineva decât cine eşti în realitate.

De aceea e important să ne cunoaştem pasiunile şi să identificăm acele elemente dintr-o activitate care ne împlinesc. Nu totul e lapte şi miere, dar unele aspecte care ţin de muncă sau de o afacere pe care o construim ne pot ţine de cald în zilele ploioase. Dacă facem ceva fără pasiune, urmărind doar câştigul material, când dăm de greu ce ne mai ţine acolo?

Încerc zi de zi să-mi pun în practică măcar cea mai mică doză de creativitate. Din fericire, jobul de zi cu zi îmi oferă această şansă. Cum stimulăm însă creativitatea când considerăm că am pierdut-o? Cum recuperăm ceea ce putem ajunge, după o vreme, doar să ne amintim ca prin vis? Acestea sunt cele câteva mici lucruri pe care le fac şi care mă ajută. Sunt sigură că şi voi aveţi unele şi m-aş bucura să mi le împărtăşiţi!

1.  Profitaţi de liniştea dimineţii pentru a veni cu idei creative. Cmic-dejun-de-bucuresti-kinfolkhiar şi înainte să mă dau jos din pat, mi-am obişnuit cumva mintea să treacă într-o agendă invizibilă câteva idei şi planuri. Mai apoi le notez pe hârtie şi aştept să văd care dintre aceste idei va trece testul timpului şi al entuziasmului.

2.  Schimbaţi, din când în când, traseul pe care-l faceţi până la birou. Exerciţiu testat, recomandat inclusiv de specialiştii în domeniu.

3. Rearanjaţi biroul din când în când. Ca idee, acum am câteva pietre semipreţioase, un buddha auriu, un cub de ciment în care păstrez câteva carioci colorate şi pixul preferat şi două bibliorafturi colorate de la Ikea. Dar peste o lună sau două s-ar putea să am o tematică diferită.

4. Citiţi şi cărţi din afara zonei de interes. Nu citesc doar ficţiune. Îmi plac şi cărţile de design interior, cărţile de filozofie, cărţile de istorie şi cele de politică. Jurnalele şi memoriile sunt preferatele mele şi, aşa cum ştiţi, creativitatea a devenit un domeniu de studiu şi de interes.

5. Testaţi reţete culinare noi. E un mod bun şi eficient de a alunga rutina, de a oferi creierului stimulenţi noi şi de a-l trezi din amorţirea care se instalează în cazul multor oameni în bucătărie!

6. Faceţi mişcare (alergaţi, faceţi yoga sau alegeţi o plimbare prin parc). Aşa se instalează liniştea, ordinea, organizarea şi curăţenia continuă de primăvară.

7. Desenaţi, pictaţi, decupaţi hârtie sau faceţi colaje.  Să ţinem treaz şi bucuros copilul din noi.

8. Mergeţi prin muzee. E un mod foarte, foarte bun de a vă lăsa inspiraţi şi de a oferi creierului vostru o hrană nemaipomenit de frumoasă!

9.  Încercaţi să deprindeţi, ocazional, obiceiuri sau aptitudini noi. De la o vreme, îmi aleg singură provocările. M-am educat să spun “da” în loc de “nu”-ul rostit doar din teamă.

10. Resetaţi-vă, periodic, obiectivele. Îmi place ca, din când în când, să fac o verificare şi să-mi dau seama ce anume dintr-o listă făcută la un moment dat mai e de împlinit, ce mi se mai potriveşte sau nu, ce-mi doresc să mai fac sau nu în momentul de faţă. Unele idei încă sunt bune, altele, nu. Aşă că pornesc la drum cu energie doar pentru lucrurile care contează.

Bune, rele, acestea sunt cele câteva mici exerciţii de creativitate. Ce vă inspiră şi ce vă trezeşte din amorţeală şi rutină?

© Foto 1 – Mic dejun de Bucureşti

© Foto 2 – Sursa 

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

2 Comments

  • Am încercat și eu exercițiul trezitului de dimineață și e atât de bine (din păcate încă nu a devenit un obicei), am încercat și schimbarea traseului spre muncă și este genial (mai ales primăvara, copacii sunt parcă mai verzi când schimbi traseul și mă ajută să mă trezesc mai rapid), de obicei și eu îmi rearanjez camera după o anumită perioadă, simt nevoia mereu de schimbare. Aș mai adăuga pe lista mea: nevoia de un nou look (din când în când – dar să mergi la sigur, să nu te trezești cu surprize :)) ), o schimbare în ceea ce privește stilul vestimentar (pe mine chiar m-a surprins plăcut această abordare, am găsit ținute comode cu care nu aș fi crezut că sunt compatibilă 🙂 și teatrul (nimic nu îmi dă mai multă putere de creație, energie, speranță, motivație ca o piesă de teatru – după ultima piesă de teatru, am ajuns acasă și tot ce îmi doream era să îmi iau concediu a doua zi și să îmi folosesc toată energia în scopuri creative).
    Mulțumesc pentru articol, foarte fain și… de gândit, rămâne deschisă lista.

  • Nu ştiu cum am uitat de teatru, dar am uitat! :)) Da, aşa e, lista e deschisă şi rezonez tare mult cu ce-ai scris legat de teatru. Cu schimbarea de look m-am potolit, acum doar stilul vestimentar s-a transformat şi, într-adevăr, felul în care ne îmbrăcăm ne poate ajuta să avem o stare foarte bună, chiar productivă. 🙂 Mulţumesc pentru aprecieri şi, da, lista rămâne deschisă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *