rawpixel-com-267082

Cum să-ţi găseşti jobul potrivit

Încep să accept ideea că blogul acesta e despre… de toate. Încerc, pe cât posibil, ca lucrurile despre care scriu să fie utile şi cred că e o direcţie bună. Dar mai departe vom vedea ce va mai fi. Perseverenţa ar trebui să fie un ghid bun.

Am ales azi subiectul jobului potrivit în cazul în care se numără printre voi oameni care încă nu ştiu ce să aleagă sau nu sunt siguri că au găsit ceea ce căutau. Poate vă aflaţi la un pas de începerea ultimului an de facultate, poate că vreţi să faceţi o schimbare şi nu ştiţi încotro să o luaţi. În orice caz, o să vă scriu, ca de fiecare dată, din experienţele şi din concluziile proprii.

 1. Fiţi sinceri cu ceea ce puteţi face şi ceea ce vă place să faceţi. Întrebaţi-vă şi prietenii sau familia în legătură cu lucrurile la care consideră că vă pricepeţi. S-ar putea să existe trăsături şi îndemânări care vouă să vă scape din vedere. Faceţi o listă şi încercaţi să nu o umpleţi cu abilităţi care doar dau bine pe hârtie. Nu e un CV (încă!), e lista voastră onestă.
 2. Întrebaţi-vă ce vă doriţi de la un job. Un mediu de lucru cât mai creativ? Un program flexibil? Posibilitatea de a lucra şi de acasă? Există anumite lucruri pe care aţi dori să le deprindeţi la locul de muncă? Ş.a.m.d.
 3. Faceţi o listă cu opţiuni posibile de job. În funcţie de primele două întrebări. Răspunsurile s-ar putea să vă ajute mult.

  andrew-neel-308138

 4. Cum vă vedeţi pe viitor? Ce fel de persoană vă doriţi să fiţi? Vreţi să creşteţi? Vreţi doar bani în prezent? Vreţi să călătoriţi? Treceţi toate aceste obiective pe hârtie!
 5. Fiţi flexibili şi păstraţi-vă mintea deschisă! Cel puţin la prima vedere, niciun job nu va corespunde tuturor acestor criterii (sau poate sunteţi super norocoşi), dar dacă pare să vă ofere măcar  3 din cele 5 cerinţe, să spunem, atunci poate e ceva ce trebuie să luaţi în calcul. Odată intraţi în pâine, veţi vedea mai exact cum stau lucrurile şi dacă va fi cazul să faceţi ulterior o schimbare sau nu.
 6. Fiţi proactivi. Asta nu înseamnă să vă oferiţi să faceţi cafeaua, să deschideţi uşile, să mergeţi să luaţi prânzul zi de zi pentru toţi colegii. Ci să spuneţi “da” proiectelor noi, să fiţi curioşi, să nu vă sperie munca, să puneţi întrebări când nu ştiţi ceva sau când vreţi să aflaţi ceva despre un proiect care vă interesează şi la care credeţi că aţi putea contribui.
 7. Învăţaţi să recunoaşteţi oportunităţile. Un secret: sunt adesea deghizate în multă muncă. Dar, odată ieşiţi la liman, veţi avea mai multă încredere în ce puteţi face, mai multă experienţă şi mai multă convingere când veţi cere o mărire sau veţi negocia un tarif.
 8. Fiţi atenţi la ce înseamnă pentru voi “urmăreşte-ţi pasiunea” şi “fă ceea ce te face fericit”. Se pare că nu ne prea pricepem, ca oameni, să ne dăm bine seama ce anume ne împlineşte din punct de vedere profesional.  Şi, din experienţă, se întâmplă ca atunci când ajungem în miezul unui proiect, să vedem că lucrurile arată cu totul altfel decât ne-am imaginat. Nu vă plafonaţi şi nu vă loviţi de dezamăgire, se întâmplă. Mergeţi mai departe, spre zări mai însorite.
 9. Nu vă temeţi, repet, de muncă. Creaţi din locul vostru de muncă şi din profesia voastră posibilităţi multiple. Eu sunt, în prezent, manager de proiect, editor, content writer, lucrând şi pe proiecte de copywriting cât se poate de des. Am descoperit nu doar că-mi place să fac asta, dar că mă şi pricep. Însă numai după ce am spus “da” unor oportunităţi şi le-am îmbrăţişat cu inima deschisă. Băieţelul care l-a luat pe “Nu” în braţe n-a primit prea multe recompense, vă spun sigur.
 10. Dacă există persoane pe care le admiraţi, scrieţi-le. Întrebaţi-le, fără sfială, ce abilităţi sunt necesare pentru acel loc de muncă. Fiţi sinceri cu contextul actual. Veţi verifica în felul acesta dacă vă potriviţi, dacă mai aveţi ceva de învăţat. Şi, mai ales, nu vă temeţi! Dacă ştiţi o parte din acele lucruri şi dacă vă păstraţi o atitudine proactivă, veţi învăţa restul din mers! Aveţi încredere! Nimeni, dar nimeni, nu s-a născut învăţat şi cu toţii am pornit dintr-un punct!

  © foto header

  © foto articol

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *