dragostea-sanatoasa-mic-dejun-de-bucuresti

Dragostea sănătoasă: ce e, cum se simte, cum o recunoaştem

Nu cred că învăţăm despre dragoste din cărţi. Sau, dacă o facem, nu începem cu cele care trebuie. Fie că aflăm că dragostea trebuie să fie tumultoasă, fie că ni se pare că trebuie să se potrivească unui tipar standard descoperit în filme, imaginile pe care ni le construim de la o vârstă cât se poate de fragedă despre iubire sunt, cel mai adesea, destul de eronate.

Dincolo de iubirea pe care o primim de la părinţi, avem nevoie de încrederea în propria persoană. Şi această încredere poate să existe sau nu, să se regăsească în noi în doze mai mari sau mai mici, să apară sau să dispară în momente esenţiale din viaţa noastră. Cert e că ne influenţează major deciziile pe care le luăm pas cu pas. Nu există veşti rele în această privinţă. Adică putem repara ce-a fost stricat. Putem umple unde a fost un gol. Încrederea în propria persoană se construieşte. Alături de iubirea pe care ne-o datorăm.

Iubirea sănătoasă nu e furtună şi în niciun caz nu e bătălie. Nu-i dragoste dacă se lasă cu lacrimi, cu dureri în piept, cu îndoială. Sigur, nu luăm în calcul micile neînţelegeri care apar, inevitabil, în orice relaţie, inclusiv între copii şi părinţi, fraţi etc. Vorbim de relaţiile care, cap-coadă, sunt presărate de emoţii negative. De furia şi de tristeţea voastră, de încercările repetate de a afla ce nu funcţionează cum trebuie, unde greşiţi şi, mai ales, cum puteţi îndrepta lucrurile. dragostea-sanatoasa-2

Fiindcă, dacă sunteţi femeie, s-ar putea să vă poziţionaţi direct în rolul de salvator (been there, done that). Nu ne-am născut să fim Maica Tereza şi dacă nici diplomă de psihiatru n-avem, atunci chiar nu e locul nostru în acest rol. Avem lucruri mai bune de făcut: cum ar fi să creştem încrederea în noi înşine şi să învăţăm să ne iubim până peste creştetul capului.

Durează. Nu o să pocniţi din degete şi-o să fiţi a doua zi un cu totul alt om. Nu cred în cărţile care promit asta. E o schimbare care se face treptat şi, adesea, durează ani de zile. Dar trebuie să începeţi şi să continuaţi zi de zi. Fiindcă nici n-ar trebui să ne oprim vreodată din a ne oferi nouă înşine iubire.

E la fel de adevărat că începe cu noi: că trebuie să fim noi, mai întâi, persoana pe care ne dorim s-o întâlnim. Şi că trebuie să învăţăm ca fericirea noastră să nu depindă de altcineva. Dacă ştiţi cum să vă înţelegeţi singurătatea, cum s-o iubiţi, veţi vedea că vă e un sfetnic şi un prieten bun. Doar că nu trebuie să credeţi că singurătatea e cel mai mare duşman al vostru. E o oportunitate de a creşte şi ştiu că aţi mai auzit asta, dar chiar aşa este. Exploraţi. Faceţi pace cu voi. Iertaţi-vă propriile greşeli şi pe ale altora. Învăţaţi să fiţi mai buni, mai blânzi. Iertaţi-vă ori de câte ori greşiţi. Contează să vrem să ne îndreptăm, să devenim mai buni.

Dragostea sănătoasă începe cu dragostea sănătoasă faţă de noi înşine. Cu noi singuri fericiţi, eliberaţi, stând pe propriile picioare. Cu noi acceptându-ne aşa cum suntem, dar cu voinţa de a deveni mai buni şi de a merge mai departe. Cu noi dancing like nobody’s watching.

Dragostea sănătoasă apare când n-o căutăm la alţi oameni. Va veni, după ce o găsim în noi, şi de la ceilalţi. Pe Făt-Frumos sau pe Ileana Cosânzeana atunci o să-i întâlniţi. Când veţi dansa pur şi simplu pe stradă, fără un motiv aparent. Când cel mai mic prilej (de mers la film de unul singur, de mâncat o prăjitură în parc, de savurat o cafea şi-o carte bună, fără compania nimănui) o să vă aducă fericire, fără ca ea să depindă de prezenţa altui om. And you’ll so get there!

Şi, pe urmă, o să se ivească şi omul acela pe care ştiţi că abia aşteptaţi să-l iubiţi din toate baierele inimii. Fiindcă ştiţi şi simţiţi că aveţi o inimă mare, dar uitaţi că ar trebui mai întâi să luaţi de acolo doze mari de iubire pe care să vi le oferiţi vouă.

Vine şi veţi trăi începuturile cu înţelepciune. Echilibraţi, liniştiţi, calmi. El e omul,  nu mai trebuie să vă puneţi niciun semn de întrebare. Nu vă agită, nu vă face să aveţi mai puţină încredere în voi. Nu vă trezeşte emoţiile negative pe care le cultivaţi în relaţiile anterioare, întrebându-vă de ce nu găsiţi marea iubire din filme.

Dragostea sănătoasă e ca o zi senină la malul mării, când nu bate vântul şi soarele ne încălzeşte uşor. Am putea sta acolo pentru tot restul vieţii. Şi, uneori, asta şi facem.

 

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *