bullying

Despre bullying, campania “Desfiinţaţi recreaţiile” şi agresivitatea întâlnită zi de zi

O să încep, mai întâi, cu definiţia pe care o dă Wikipedia acestui fenomen mai răspândit la noi decât ne place să avem habar:

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire] Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă în limba română, însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare. Bullying-ul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Fenomenul bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în mass-media (…). Se creează astfel o stare de conflict, care nu poate fi depășită decât dacă se conștientizează existența fenomenului.

Diana Stănculeanu, coordonator de program și psiholog la Organizația Salvați Copiii România, a fost invitata Ioanei Bâldea Constantinescu la emisiunea Orașul vorbește, iar dialogul integral din cadrul emisiunii poate fi ascultat aici.

Câteva idei amintite şi retinute cu ocazia acestui dialog:

Agresorul doreşte să câştige respect din partea celorlalţi. Comportamentul copiilor care îşi iau rolul de agresor este cel mai adesea învăţat/copiat de la părinţi sau alţi adulţi.

Cel mai adesea bullying-ul se întâmplă în recreaţie acolo unde nu sunt adulţi să îi supravegheze, iar fenomenul nu este deloc rar.

Programele preventive pot reduce fenomenul cu până la 70%. Când alţi copii sar în apărarea copilului agresat sar măcar alţi doi copii şi îi spun “Putem să te ajutăm” sau dacă agresorului i se spune “Ceea ce faci tu nu este în regulă, nouă nu ne place”, se creează o presiune de grup care face ca acest comportament să dispară automat. Pentru că dacă nevoia copilului-agresor este să câştige respect şi putere şi control, în momentul în care este taxat negativ de restul colegilor săi, nevoia este anulată. Dispare miza comportamentului. Acestea au fost doar unele dintre explicaţiile oferite de Diana Stănculeanu, invitatul emisiunii.

Adesea, adulţii care au experimentat astfel de situaţii în copilărie au impresia că au depăşit aceste probleme, chiar dacă se confruntă în viaţa de zi cu zi cu ele sau aplică tipare în mod inconştient.

Agresivitatea, în diferite forme şi variaţii, e întâlnită zi de zi. O găsim la locul de muncă, pe stradă şi, iată, în şcoli, ca fenomen atât de răspândit. Cu siguranţă, cei care au un astfel de comportament în societate îl aplică şi în sânul familiei de unde, iată, copiii preiau modele negative de comportament.

În vreme ce copilul-victimă are nevoie de sprijinul prietenilor şi al părinţilor, adultul supus unui astfel de fenomen trebuie să conştientizeze că persoana-agresor doreşte apreciere din partea celorlalţi, doreşte să câştige respect prin mijloace agresive deoarece nu le poate obţine sau nu ştie cum să le obţină altfel (comportament dobândit, cel mai probabil, tot în copilărie). Frica, teama că va fi descoperit (acesta trăieşte adesea cu sentimentul că e mai slab decât ceilalţi) îl fac să desfăşoare un comportament antitetic şi va deveni astfel agresiv când se va simţi ameninţat. Ca explicaţie suplimentară, nu s-ar simţi ameninţat dacă ar fi sigur de statutul său, felul în care este văzut în societate, de apropiaţi sau de familie.

În fond, nu simţim nevoia să apărăm ceva ce ştim că este solid. Campania “Desfiinţaţi recreaţiile!” îşi propune să atragă atenţia asupra răspândirii îngrijorătoare a unui fenomen pe care şcolile fie îl neagă, fie îl tratează superficial. Aşadar, fie desfiinţăm recreaţiile, fie oprim bullyingul!

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *