recomandari-carti-noiembrie-mic-dejun-de-bucuresti

Recomandări cărţi în luna noiembrie

Fiindcă îmi doresc să citesc cât mai mult (şi nu reuşesc întotdeauna), cel mai mult m-au ajutat până acum listele. Aşa că mi-am zis că n-ar fi o idee rea să-mi mai impun un task în ce priveşte lectura şi să vă ofer, lunar, câteva recomandări de carte. Nu va fi un număr fix fiindcă nu ştiu niciodată câte cărţi voi reuşi să citesc într-o lună şi nici nu-mi place să citesc ceva doar ca să bifez targetul.

1. O să încep cu o carte care abia a ieşit de sub tipar: Fiica ascunsă de Elena Ferrante. A apărut la Pandora M şi este cea de-a şasea carte pe care o citesc de această autoare (şi, dacă mai are cineva dubii, o ador pe Ferrante – mai am pe listă Frantumaglia).  Citind, aşadar, şi acest volum tradus la noi, mi-am dat seama şi mai bine de sinceritatea (cel mai adesea brutală) de care se foloseşte Elena Ferrante în scris. Dacă o caracterizează ceva foarte mult, atunci e curajul de a spune lucrurilor pe nume, de a da chip gândurilor pe care de multe ori le ascundem chiar de noi înşine. O psihologie a femininului deloc străină lui Ferrante (am râs când am citit teoria unora, puţini, e drept, cum că Ferrante ar fi un scriitor bărbat), o determinare de a arăta, de a creiona apăsat, de a încercui emoţii şi locuri comune în care ne întâlnim, dar ne prefacem că nu ne vedem. Citiţi, aşadar, şi această carte a Elenei Ferrante, scrisă înainte de Tetralogia napolitană şi cu aceeaşi îndemânare fantastică. Recenzia aici.

fiica-ascunsa-elena-ferrante
2.  Weird Things Customers Say in Bookshop – Jen Campbell şi More Weird Things Customers Say in Bookshops – Jen Campbell (le-am comandat de pe Bookdepository.com, au transport gratuit şi ajung cam în 2-3 săptămâni via Poşta Română – si, se puede!).  Ambele sunt cărţi la care te apucă râsu’-plânsu’ la propriu fiindcă dacă au şi întrebări amuzante sau inteligente pe care le adresează cititorii într-o librărie, regăseşti şi o mulţime de situaţii care-ţi amintesc de ignoranţa unora când vine vorba de cărţi, librări, librari, oameni în general. Jen Campbell e şi o scriitoare pe care o admir mult şi am ţinut morţiş să am câteva cărţi scrise de ea (aştept un al treilea titlu, tot via Poşta Română, tot de pe BookDepository).

weird-things-customers-say-in-bookshops

3. Cea de-a treia recomandare a fost extrasă din minunata serie “Bibliotecă de scriitor” pe care Ema Cojocaru o îngrijeşte lună de lună pe Bookaholic.ro. De data aceasta, invitata rubricii a fost scriitoarea Ana Maria Sandu, iar unul dintre titlurile recomandate de autoare a fost şi Parisul nu are sfârşit de Enrique Vila-Matas. Am luat cartea de pe Târgulcărţii.ro, dar apare disponibilă şi pe Libris.  Cartea e un fel de jurnal de tinereţe, al anilor petrecuţi de scriitor la Paris în mansarda închiriată de la Marguerite Duras, al lecţiilor deprinse de la alţi scriitori consacraţi, al spulberării unor mituri despre ce-ar trebui să fie un scriitor şi, totodată, al unor noi învăţăminte cu privire la meseria de scriitor. 

parisul-nu-are-sfarsit

4.  “Fermecătoare sunt toate cele trei istorisiri din romanul Trei etaje al lui Eshkol Nevo, în ciuda dozelor de greutate şi singurătate pe care le poartă cu sine. Fiindcă niciunul dintre cele trei personaje nu îşi pierde chipul de om şi nu se îndepărtează de sentimentele pe care fiecare dintre noi le poate avea la un moment dat în viaţă, în funcţie de presiunea care se exercită asupra noastră. Important este să ştim că uneori cheia se află în afara noastră, că e nevoie de paşi pe care să-i facem ieşind din noi înşine tocmai pentru a ne regăsi. Altfel, suntem condamnaţi să bâjbâim pentru totdeauna prin întunericul din casa scărilor, între etaje.”

Dacă m-ar fi întrebat cineva ce este dragostea, aş fi spus: Să ştii că, într-o lume plină de minciuni, există un om complet sincer cu tine şi cu care, la rândul tău, poţi fi complet sincer, şi că între voi doi nu există decât adevăr, chiar dacă el nu este întotdeauna rostit. – „Trei etaje”.

Găsiţi recenzia pe care am scris-o recent aici.
Eshkol Nevo

5. O carte delicioasă despre care am avut ocazia să scriu recent pentru Bookaholic.ro este “Zile de Crăciun” de Jeanette Winterson, apărută recent la Editura Humanitas.

Plăcinte cu măr. Şarlota New York. Budinca însiropată cu cherry. Ajunul Crăciunului cu şampanie. O altfel de Jeanette Winterson într-o altfel de carte, nou apărută în colecţia „Raftul Denisei”: Zile de Crăciun. 12 povestiri şi 12 sărbători pentru 12 zile.

„Sufletele noastre de zăpadă nu se topesc. Orice Om de Zăpadă are un Suflet de Zăpadă, care traversează timpul, şi spaţiul, şi gerul, şi gheaţa şi o să ne găseşti lângă urşii polari, şi elani, şi reni. O să ne găseşti aşteptând în nori albi, să ne reîncepem viaţa. Când cade zăpada, nu suntem nici noi prea departe”.

Găsiţi recenzia pe care am scris-o aici.

zile de craciun jeanette winterson2

 

Sper să vă placă aceste recomandări, sper să primesc şi feedback de la voi sau alte recomandări de lectură şi, mai ales, sper să mă ţin cu spor şi succes de această nouă serie lunară!

 

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *