carti-ieftine-mic-dejun

De unde ne cumpărăm cărţi ieftine?

Am auzit zilele trecute la radio un mesaj trimis de o pensionară care spunea că nu-şi permite să cumpere cărţi noi din pensie aşa că şi-a refăcut abonamentul la bibliotecă. Lăsând la o parte cruntul adevăr privind cele mai multe pensii din România (dar şi salarii), mi-am reamintit că mereu vei găsi modalităţi de a citi, dacă asta îţi doreşti. Iar exemplul de mai sus este unul pe care îl pot urma şi tinerii, nu doar cei în vârstă.

Nu mai ştiu de câte ori am auzit oamenii plângându-se că sunt scumpe cărţile la noi. Nu mi se par. Mi se par chiar că au preţuri echitabile, că reflectă munca din spate (în preţul unei cărţi intră procentul plătit autorului, mic, e adevărat, dar negocierea unui contract începe de la autor, tipografia, editura, distribuţia etc.).  Cred sincer că atunci când credem că o carte nouă ar trebui vândută cu 10-20 lei nu apreciem cu adevărat munca niciunuia dintre oamenii care au muncit pentru această carte.

carti-ieftine
Sursa

Dacă ne dorim cărţi ieftine, le găsim. Începem cu cele gratuite: de la bibliotecă sau cele împrumutate de la prieteni. Apoi trecem la anticariate unde găsim cărţi începând de la 1 leu (da, exact, cât un covrig cu măr). Târgul Cărţii este un astfel de exemplu. Am aproape jumătate din bibliotecă formată din cărţi luate din anticariat. Şi-mi plac mult cărţile vechi, mi se pare că le salvez de la o soartă nedreaptă, cea a uitării.

Nu există perimare când vorbim de o carte, nu putem spune că un Tolstoi reeditat e mai bun decât prima ediţie. Dimpotrivă, multe dintre traducerile vechi erau mult mai meticuloase, mult mai îngrijite.  Găsiţi şi azi, desigur, traduceri foarte bune (nu e cazul colecţiilor reeditate şi scoase în colaborare cu ziarele), adesea la editurile mai mari care îşi permit să îşi plătească traducătorii şi care nu le cer trei cărţi pe semestru. Dar, din nou, găsiţi şi la editurile mici traducători şi redactori de carte exemplari. Totul e să vă formaţi un ochi pentru astfel de lucruri şi să mergeţi în librării unde puteţi răsfoi o carte înainte de a o lua. Recomand librăriile fizice din toată inima, nicio achiziţie în online nu va putea înlocui vreodată această experienţă.

Găsiţi anticari prin diferite locuri din oraş (Bucureştiul are multe astfel de locuri, mai ales la Universitate sau Unirii). Ca anticariate, recomand şi Anticariatul Unu unde selecţia de cărţi e întotdeauna foarte bună (îl găsiţi la Universitate, Str. Academiei nr. 4-6 şi în online aici), Anticariatul de noapte şi lista continuă (găsiţi cărţi şi pe OLX!).

Acuma, mă gândesc că cititorii Mic dejun chiar ştiu de unde să-şi ia cărţi la preţ bun (nu recomand reducerile incorecte care trag în jos librăriile, am scris aici despre asta).  Când îmi doresc o carte care costă mai mult, aştept pur şi simplu. Chiar şi dacă bugetul din acel îmi permite, dacă mi-aş lua lună de lună zece cărţi care, să spunem, ar costa în total 500 lei, când le-aş citi? Nu aş face decât să acumulez o mare bibliotecă de cărţi necitite. Răbdarea e o virtute, inclusiv în cazul ăsta. Şi aşteptarea face achiziţia cu mult mai dulce.

Pe final, vă las cu 5 recomandări de carte din luna noiembrie (listă actualizată)!

© Imagine principală

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *