creativitate

Nu lăsa 2018 să te prindă fără un proiect nou

Visul ăla pe care-l tot amânai? E timpul pentru el. 🙂
Cred că şcoala, în afară de faptul că nivelează, anihilează şi aruncă pe fereastră orice urmă de creativitate, ne face să ne simţim vinovaţi dacă ne mai şi distrăm prin creativitate. Dacă alegem să pictăm în loc să facem ceva util. Realmente util. Util aşa cum ne-a învăţat şcoala că e util. Ca experimentele alea la fizică din care nu ne mai amintim nimic.

Ori eu cred că un om creativ, fericit, sănătos din punct de vedere fizic şi psihic e de o mie de ori mai util decât un om care e bun la fizică, dar nefericit în restul timpului. Sigur că poţi să fii fericit şi dacă eşti bun la fizică. Cu condiţia să-ţi placă fizica.

Am amânat multă vreme scrisul şi pictura. Le-am dat, cu mult regret, pe un liceu de mate-info care mi-a displăcut profund, patru ani de zile, şi din care n-am rămas cu mare lucru, chiar dacă se dorea a fi cel mai bun din judeţ. Ni se cereau multe, ni se oferea puţin. Creativitate zero, nici măcar la materiile care, prin definiţie, ar fi trebuit să fie în topul celor creative.

Sunt sigură că nu s-au schimbat prea multe nici azi, zece ani mai târziu. Cred însă că nu e prea târziu să-i dăm copilului ce-i al copilului. Jucăriile şi joaca. Orele prelungite de creativitate. Jocul fără vină. Libertatea de a picta, de a se juca, de a scrie, de a decupa, de a construi fără obiectivul de a fi util. Fără ca “desenează-mi o casă” să fie o temă pe care să primeşti notă.

Aşa că în 2018, printre alte proiecte pe care mă bucur enorm că le pot trece pe listă, se află şi asta: creativitatea fără vină. Scrisul fără note. Timpul fără sunet de clopoţel.  Am pe listă ilustraţia, pictura. În timpul pe care mi-l voi face. Scrisul. Fiindcă am ceva în lucru, ceva la care va trebui să scriu şi să rescriu. Şi la care voi începe să lucrez chiar din zilele următoare. Cititul. Cărţile, în teanc, nedeschise, abia m-aşteaptă. Şi zâmbete, multe zâmbete.

2018 vine la pachet cu noile trepte pe care avem datoria să urcăm. Din toate punctele de vedere. O “temă” pe care, de data asta, ne-o dăm singuri. Fără notă. Doar pentru noi şi pentru copilul care merită totul.

 

 

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *