tortilla-mic-dejun-de-bucuresti3

Tortilla spaniolă sau quesadilla la micul dejun. Unde mâncăm în Bucureşti mic dejun spaniol

Am ales însorita Spanie pentru începutul unei noi călătorii culinare, deocamdată doar în plan virtual, pentru că tortilla spaniolă e ceva ce îmi place mult şi quesadilla vegetariană servesc adeseori când am ocazia în unele restaurante din Bucureşti. Mi se pare un mic dejun săţios, hrănitor şi, totodată, plin de culoare. tortilla-spania-mic-dejun-de-bucuresti-1

Chiar dacă prefer de obicei mic dejunurile dulci însoţite de-o cafea neagră, nu refuz o ocazională tortilla sau quesadilla. Trebuie ştiut că iniţial quesadilla era un preparat mexican, însă a fost preluat şi modificat de-a lungul timpului de spanioli. Azi puteţi pune într-o quesadilla inclusiv ciuperci, tofu, avocado, brânză de capră, smochine sau orice altceva vă încântă.

Un mic dejun tipic spaniol nu are aceleaşi ingrediente peste tot în Spania, fiecare regiune venind cu propriul său stil de a servi micul dejun şi propriile reţete.  În general însă, spaniolii nu spun nu unor churros cu ciocolată şi unei café con leche. Dacă sunteţi ca mine şi nu vreţi strop de lapte în cafea, cereţi  café solo. Nici brioşele de tip madlenă (magdalenas) nu lipsesc din ceea ce aţi putea regăsi într-un mic dejun spaniol, iar micile rulouri cu ciocolată sau gem sunt la fel de binevenite fiind, de asemenea, însoţite de cafea.

churros-spania-mic-dejun-de-bucuresti

Pan con tomate, bocadillo (un sandwich cu pâine spaniolă) sau tostada (pâine prăjită în ulei de măsline peste care se pot adăuga diferite ingrediente) sunt tot mici preparate similare unei tortilla, cu ingrediente diferite. Şi pentru că atunci când vorbim de mâncare graniţele se unduiesc mai ceva ca untul în tigaie, din meniul spaniol al dimineţii nu lipseşte  nici binecunoscutul french toast care poartă aici denumirea de torrijas, servite cu zahăr şi scorţişoară sau miere.

Mi-e foarte uşor să mănânc un mic dejun dulce, însoţit de câte o ceaşcă mare de cafea neagră, de mai multe ori până aproape de ora prânzului. Doar se spune că micul dejun trebuie să fie cea mai consistentă masă a zilei, nu? 🙂

Vă las şi o reţetă de tostada (tortilla) vegetariană înainte de a trece la acele câteva locuri din Bucureşti unde se serveşte quesadilla/tortilla, testate de mine de mai multe ori.

tortilla-spania-mic-dejun-de-bucuresti-2

Reţetă quesadilla, 4 porţii

– 2 foi de tortilla
– 1 avocado
– 150 g boabe de fasole neagră
– 50 g năut (optional)
– 1 ardei gras cubuleţe
– o ceapă tocată
– 1 legătură de pătrunjel
– o roşie mică
– ulei de masline
– usturoi
– oregano
– sare, piper

Căliţi uşor într-o tigaie ceapa, ardeiul, condimentele, adăugând la final şi boabele. Presăraţi amestecul peste foile de quesadilla alături de avocado proaspăt tăiat. Presaţi foile îndoite pe jumătate astfel încât să acopere amestecul fie într-un grill sau sandwich maker (cu grijă pentru a nu scoate amestecul) sau într-o tigaie apăsând cu o spatulă.

Tăiaţi foile în două şi veţi obţine astfel patru porţii de quesadilla. Ca alternativă, tortilla spaniolă este un fel de omletă cu cartofi în care puteţi adăuga ce legume vă plac (ciuperci, mazăre, broccoli etc.).

spain-3

În Bucureşti, găsiţi quesadilla gustoasă la Dianei 4, la Van Gogh Café, la Share Café şi o alternativă vegană (vegan pita) la Mâncarevegană.ro. De asemenea, o porţie generoasă de quesadilla se serveşte şi la Fabrica (este şi un loc kids-friendly, cu loc de joacă amenajat în aer liber). În weekend aici e mereu o atmosferă foarte plăcută, de familie şi prieteni.

Acum, din categoria celor netestate, dar pe unde am mâncat alte preparate, ar mai fi Social 1 (găsiţi meniul lor aici, cu o variantă de fritattone/fritatta spaniolă), Simbio (unde găsiţi French Toast şi o variantă de quesadilla vegană cu vinete), Energiea (unde au lipie caldă). Cu siguranţă sunt multe alte locuri în care poate voi deja aţi testat aceste preparate şi m-aş bucura să le împărtăşiţi în căsuţa de comentarii pentru a ajuta cât mai mulţi oameni să afle unde pot lua micul dejun (spaniol) în Bucureşti. spania-2

Chiar dacă churros nu găsim decât pe la ocazionalele evenimente culinare (destul de rare în Bucureşti), odată cu venirea primăverii ne putem imagina, luând un mic dejun dulce sub îmbrăţişarea caldă a celor douăzeci de grade în plus, că am aterizat deja într-unul dintre micile şi fermecătoarele oraşe din Spania. Sau, la fel de bine, ne facem un plan de călătorie, rezervăm biletele de avion şi ne pregătim încă de pe-acum ca primul mic dejun al primăverii din 2018 să fie luat în inima însorită a Spaniei.

Poftă bună şi nu uitaţi de café con leche şi café solo!

Dacă vreţi să primiţi informaţii şi noutăţi care nu se vor regăsi pe site, nu uitaţi să vă abonaţi folosind formularul din homepage!

© credit foto: Unsplash

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts