matheus-ferrero-226756-unsplash (1)

Putem fi totul?

Mi-a venit întrebarea asta în minte acum câteva zile când jonglam cu diferite activităţi în timp ce mintea mea încerca să desluşească ce altceva ar mai putea să facă în viitor, ce a făcut până acum şi ce ar dori să facă în prezent (pe lângă tot ceea ce fac deja). Mi se pare că în era tehnologiei multe lucruri par ispititoare şi de-aici cumva atracţia spre a fi multe lucruri în acelaşi timp. Dar putem oare fi angajat full-time, semi-freelancer, antreprenor în creştere, artist în dezvoltare şi simplu om pasionat de diverse în acelaşi timp? Găsesc că e un echilibru destul de complicat de întreţinut şi nu neapărat în favoarea noastră.

Îmi e mult prea cunoscută tendinţa mea de a începe zece mii de proiecte noi pentru a o nega. Şi nu le duc pe toate la bun sfârşit. Ca să vă faceţi o idee, începusem în forţă podcastul despre cărţi ca să-mi iasă complet din minte de prin ianuarie şi până acum, la final de martie. Dar cred în acelaşi timp că aşa a fost să fie… dat uitării. Şi de-asta nici nu regret. Sunt multe astfel de exemple, iar aceste renunţări fac o selecţie de care n-am fi poate în stare dacă am încerca acelaşi exerciţiu cu un pix şi o foaie de hârtie.

Cred că putem fi multe în acelaşi timp, dar nu totul şi nici nu cred c-ar trebui să încercăm. Cel mai sănătos mi se pare să ne dăm seama ce contează cel mai mult pentru noi, ce ne face fericiţi şi să investim timp în asta. Îmi clarific aceste lucruri acum, în timp ce vă scriu vouă. Sigur că venirea pe lume a unui bebeluş îţi cucereşte mare parte din atenţie, însă rămâi tot tu, cu o calitate în plus. Că doar înveţi multe lucruri noi într-un timp relativ scurt şi cred că e reconfortant să vezi că ai răbdare şi că ai încredere în abilitatea ta de a fi mamă.

Dar m-am îndepărtat puţin de subiect. Îmi place să construiesc un “tot” al meu în care să adaug, exact ca într-un fel de mâncare favorit, ingredientele cele mai bune: creativitate acolo unde e nevoie, structură acolo unde lipseşte, iubire unde e nevoie de mai multă.

Să fii tot, în 2018, înseamnă să vrei să faci un pic mai mult peste puterile tale şi să te oboseşti din cauza asta. Nu vorbesc despre a te autodepăşi în anumite privinţe concrete (să spunem că vrei să faci mai bine la locul de muncă, să iei un examen, să înveţi o limbă străină nouă), ci despre a-ţi asuma lucruri realmente peste puterile tale şi de a cere de la tine prea mult doar din convingerea greşită că ceea ce faci acum nu e suficient. Tocmai de-asta cred că e nevoie de acea analiză atentă amintită mai sus. Cu creionul pe hârtie, altfel, doar aşa, fugitiv, în mintea noastră, nu funcţionează.

Rezonaţi cu ce-am scris până acum? Mai exact, cred că ne punem în cârcă tot felul de roluri şi atribute, adesea şi din cauză că nu ştim exact ce vrem să facem sau să fim, mai concret. De unde şi nemulţumirea de mai sus. Pot fi nenumărate motive pentru care vrem să fim superman sau superwoman. Pun pe lista de învinuiţi şi social media. Cred că vedem tot timpul supraoameni pe acolo. Ce cred că încerc să spun, de fapt, e că e în ordine să fii pur şi simplu un om normal. Nu înseamnă să optezi în mod deliberat pentru mediocritate, ci să nu te mai învinovăţeşti pentru că nu ai cine ştie ce abilităţi care-ţi răsar în feedul de Facebook sau de Instagram. Nu uita că în spatele acelor taste se ascund tot oameni, că şi ei îşi beau cafeaua dimineaţa, la fel ca tine şi se confruntă cu mai mult sau mai puţin aceleaşi probleme. Ceea ce contează în această ecuaţie eşti tu. Încearcă să afli exact ce vrei, ce contează, ce poţi pune deoparte. Fără să-ţi dai singur un rating nemeritat. Şi, după acest pas, mergi tot înainte. Cu un număr concret de puteri, chiar dacă nu poţi face piruete în timp ce mergi pe sârmă deasupra oraşului. E OK, chiar e OK.

 

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *