diego-geraldi-596686-unsplash

10 moduri în care îţi schimbă viaţa un bebe

Aş începe prin a spune, din nou, că vor fi momente în care nu vei mai apuca să bei cafeaua fierbinte. Însă niciunul dintre modurile în care ţi se va schimba viaţa după bebe nu e unul foarte dificil. Şi aş vrea să mai spun şi că am început acest articol acum trei zile. :))

Aşadar:

  1. La început nu vei putea să ieşi foarte mult din casă. Indiferent de cum vei naşte şi indiferent de cât sprijin vei avea din partea celor dragi, va exista o perioadă de refacere şi una în care bebe este foarte mic. Rezistă, va veni şi perioada în care vă veţi putea plimba. Dar în această perioadă cred că e important să mănânci cât mai sănătos, să nu uiţi să te relaxezi (un duş mai lung, o cafea bună dimineaţa, revistele preferate, flori proaspete în casă etc.).
  2. Vrei, nu vrei, hop cu tine în parc. Nu mi-au plăcut niciodată prea mult plimbările în parc. Paradoxal, îmi place să stau sub un copac în curtea unei ceainării sau în propria curte şi să mă uite Dumnezeu acolo. Doar că în parcuri cred că am avut mereu senzaţia că sunt prea animate şi atunci cred că mi-a intrat în cap ideea că nu-mi plac plimbările. Din fericire, Parcul Carol e destul de liniştit în timpul săptămânii aşa că mă voi încumeta la plimbări aproape zilnice pe acolo, acum că bebele a mai crescut şi are nevoie să stea mai mult pe afară. Mă voi înarma, probabil, şi cu multe cărţi.
  3. Programul de somn se schimbă. Vestea bună e că o să supravieţuiţi şi cu 5-6-7 ore de somn pe noapte fiindcă vor fi zile şi zile. Noi am avut noroc, în primele două luni a dormit de la 10 seara până pe la 5 dimineaţa, doar la început, aproape 10 zile după ieşirea din maternitate se trezea la 3 şi la 6 dimineaţa fiindcă acesta fusese programul de la neonatologie. I-am stabilit de la început o rutină de somn seara: fără gălăgie, lumini mai slabe, băiţă, alăptare şi somn. Pe măsură ce creşte, îşi va readapta programul de somn aşa că vor mai exista sesiuni de plâns doar din această cauză.
  4.  Obişnuiţi-vă ca activităţile voastre să fie fragmentare. De exemplu, va trebui să faceţi pauză între spălatul pe cap şi uscatul părului, între pregătirea sosului pentru paste şi fierberea lor etc. Din nou, veţi supravieţui, cu asta cred că m-am obişnuit cel mai rapid.
  5. Rutina bebeluşului o să vă impună şi vouă o rutină.  Baia bebeluşului, plimbările, sesiunile de hrănit, joaca, toate fac parte şi din rutina voastră zilnică. E firesc şi… e pur şi simplu firesc. Nu ştiu să explic, dar ai timp să te obişnuieşti cu toate încă de când eşti însărcinată. Sunt toate “gândite” de mama natură în aşa fel încât să te descurci şi să fii un real sprijin pentru copilul tău. So don’t worry. 🙂
  6. Vei face multe vizite la pediatru şi la medicul de familie şi la alţi specialişti. În primele luni se fac vaccinuri şi mai multe teste, toate pentru sănătatea bebeluşului tău. Ai un omuleţ de care eşti responsabil(ă) aşa că va trebui să fii foarte organizat(ă) din acest punct de vedere.
  7. Te vei enerva mai uşor. Cine spune că nu trece prin asta înseamnă că e cel mai calm om din lume şi singurul, de altfel. Somn mai puţin, bebeluşul care nu vrea să doarmă şi plânge, faptul că nu-l poţi linişti instantaneu, toţi sunt factori care te fac mai irascibil. În acelaşi timp, de la o zi la alta treci peste aceste lucruri fiindcă bebeluşul e din nou senin, îţi zâmbeşte şi te face să uiţi de toate momentele în care ai scrâşnit din dinţi.
  8. Redevii copil. Dacă pe de o parte eşti mai responsabil, pe de alta, ai şansa de a te juca şi de a-ţi satisface poftele în materie de jucării, cărţi, locuri de vizitat împreună cu copilul tău. Părinţii devin şi ei copii alături de copilul lor, iar asta în vreme ce ştiu să-şi păstreze şi autoritatea de părinte fiindcă cei mici au nevoie ca adulţii să le impună limite şi să-i ajute (la propriu) să facă primii paşi în viaţă. Însă exact ca într-un mariaj în care cei doi trebuie să ştie să fie şi prieteni, la fel şi părinţii trebuie să ştie să fie şi copii.
  9. O să vrei mai mult de la tine. Inevitabil, vei dori să fii un model bun pentru copilul tău. Nu să fie ca tine, ci să regăsească în tine calităţi şi aspecte pe care să le poată extrage, urma sau aplica, după caz: încredere în propria persoană, echilibru, fericire, o perspectivă realistă asupra vieţii, principii solide de la care să nu te abaţi. Felul în care îmbrăţişezi viaţa îl va influenţa enorm pe cel mic. Aşa că te vei privi mai atent în oglindă şi vei trece la îndreptat ceea ce ai amânat ani de-a rândul.
  10. Vei dori să iubeşti şi să salvezi toţi bebeluşii din lume fiindcă vei deveni o persoană muuuult mai sensibilă. Să spun de câte ori am plâns în prima lună şi jumătate doar gândindu-mă că un bebeluş nu ar trebui să sufere vreodată? Of, şi de-aici vor veni eforturile tale şi încercările pentru a face mai mult bine în jurul tău, fie că vorbim de a dona bani unei asociaţii, de a vrea să mişti chiar tu munţii din loc sau de a încerca să descoperi căi noi prin care să poţi oferi constant o mână de ajutor. Acestea sunt câteva dintre schimbările la care m-am gândit (în ultimele trei zile :)) ). Dacă aţi experimentat şi alte lucruri, le aştept cu drag în comentarii. Fiecare bebe e diferit, sunt convinsă de asta, aşa că experienţele diferă. Şi vă mulţumesc de pe acum pentru impresii. 🙂 <3 Ca o concluzie generală, voi rămâneţi tot voi, cu un plus semnificativ de fericire şi recunoştinţă zilnică.
Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *