permmis2

O vizită la Biblioteca Metropolitană, mi-am făcut permis şi am cunoscut-o pe Simona de la CutiaDeCarton.com

Într-o dimineaţă absolut splendidă de iulie, cu un Bucureşti încă potolit de răcoarea primelor ore, am mers la Biblioteca Metropolitană, filiala “Ion Creangă”, să o cunosc în sfârşit pe Simona de la CutiaDeCarton.com şi să ne bem ulterior cafeaua la M60 unde am povestit şi-am tot povestit amândouă.

O să încep mai întâi prin a vă spune că Simona e un super om care se implică în nenumărate acţiuni de voluntariat, iubeşte oamenii şi astfel le dăruieşte cel mai preţios dar: timpul (musai să-i citiţi interviurile). Iubeşte şi copacii şi încearcă să-i salveze oricând este posibil. În general, din câte mi-am dat seama în acele două ore cât ne-am savurat cafelele, Simona iubeşte lumea şi oraşul în care se află şi încearcă să le facă pe amândouă să fie un pic mai bune. Dacă vreţi să aflaţi cum să reciclaţi, cum să aveţi obiceiuri mai sănătoase în ce priveşte consumul zilnic, cum să protejaţi natura schimbând câteva lucruri în viaţa voastră, she’s the one şi cred că reuşeşte cu brio să se implice în comunitate şi să dăruiască astfel cât alţii în zece ani.

Întâlnirea noastră s-a lăsat cu un schimb fain de energie pozitivă (sper!) fiindcă eu una sigur am plecat cu o doză suplimentară de optimism de care aveam mare nevoie când vine vorba de Bucureşti.

Mă întorc acum şi la Biblioteca Metropolitană. La Filiala “Ion Creangă”, mai exact, unde am avut marea şi plăcuta surpriză să intru într-un spaţiu luminos şi îmbogăţit de râsetele copiilor. Fiindcă, da, biblioteca aceasta este plină de viaţă, aici au loc nenumărate activităţi ideale pentru cei mici şi cred că cel mai uşor e să le urmăriţi pagina de Facebook, dar să le şi faceţi o vizită cât mai curând. După terminarea masterului am tot vrut să revin la Bibilioteca Central-Universitară, un loc foarte drag mie unde mi-am scris atât lucrarea de licenţă, cât şi dizertaţia. Cu toate acestea, timpul de după job nu prea mi-a mai dat ocazia să petrec atât de multe ore pe cât mi-aş fi dorit.

Pentru mine, magia locurilor în care se regăsesc cărţi e greu de pus în cuvinte. De aceea, orice casă fără o bibliotecă a ei o să mi se pară întotdeauna incompletă şi chiar lipsită de personalitate. Căci unde poţi citi mai bine în sufletul cuiva dacă nu aruncând o privire spre biblioteca sa?

Cumpăr cărţi aproape săptămânal şi, fireşte, s-a ajuns rapid în punctul în care nu prea mai am unde să le pun (până vom avea o bibliotecă mare pe tot peretele aşa cum îmi doresc mult-mult), iar împrumutul de la bibliotecă mi se pare un obicei mai mult decât sănătos, mai ales că asta mă va face să şi citesc cărţile respective în loc să le aşez pe termen nelimitat în raftul celor nedeschise încă.permis-1

Aşa că mi-am făcut permis şi voi reveni cât mai curând să împrumut primele mele cărţi de la bibliotecă. Partea bună e că au foarte multe cărţi noi pentru copii, inclusiv în limbi străine, au şi jocuri de tip gameboards pe care le puteţi împrumuta, multe DVD-uri cu filme şi animaţii pentru copii şi multe, multe cărţi pe care e păcat să nu le citiţi sau măcar răsfoiţi când le veţi face o vizită. Atmosfera e una pe care mi-aş dori să o regăsesc în orice bibliotecă din ţară şi să ştiţi că asta a fost posibil, pe lângă sprijinul oamenilor care lucrează acolo, şi datorită voluntarilor care şi-au dorit să anime un pic mai mult lucrurile şi să îşi dedice timpul pentru a-i reîntoarce pe părinţi şi copii deopotrivă către împrumutul de cărţi, către lectură, către creativitate, socializare şi implicarea în comunitatea din care facem parte.

biblioteca-metropolitana-ion-creanga2

Cred că cea mai urgentă şi necesară investiţie este în educaţie. Dacă vrem ca orice să funcţioneze vreodată cu adevărat bine, atunci către copii trebuie să ne îndreptăm constant atenţia. Asta dacă ne dăm seama că nu e firesc să fii nevoit să pleci din propria ţară în căutarea mai binelui. Şi sunt la fel de convinsă că nu există un bine prea mic sau nesemnificativ aşa că oricine poate dărui ceva, poate o oră din timpul său pentru a ajuta un copil să înveţe mai bine, poate o carte, o sumă de bani, un pacheţel cu hăinuţe, o cutie de detergent, orice lucru pe care credeţi că vi-l puteţi permite. Şi dacă încă nu sunteţi hotărâţi sau nu ştiţi de unde să începeţi, vă las cu acest reportaj despre copiii din Ferentari, sprijiniţi de voluntari.biblioteca-metropolitana-ion-creanga

Şi, mai ales, nu uitaţi, nu există copii buni sau răi, ci doar copii care au nevoie de mai mult sprijin decât alţii. Şi nu e suficient să avem grijă doar de ai noştri fiindcă mai departe îi trimitem într-o societate de care NU am avut grijă. Aşadar, a avea grijă de copiii noştri înseamnă să avem grijă şi de societatea în care trăim.

Oricând vă stau la dispoziţie dacă aveţi idei, propuneri de colaborare sau proiecte în derulare şi care ar avea nevoie de promovare sau sprijin de orice fel. Îmi ofer sprijinul prin abilitatea de a scrie mult şi rapid sau de a vorbi (la fel de mult şi, pe cât posibil, nu la fel de rapid) despre cărţi. Munca pentru Bookaholic.ro m-a ajutat mult în această privinţă.

Şi, ca o concluzie, chiar cred că aici avem multe de construit, dar că e posibil şi că nu trebuie să renunţăm.

biblioteca ion creanga

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *