recenzie-girlboss-sophia-amoruso

Cartea lunii: #Girlboss – Sophia Amoruso

Nu am ales întâmplător această carte. A venit aproape firesc după ce am terminat de citit Lecții de magie de Elizabeth Gilbert, dar nu a fost nici pe departe la fel de interesantă și… cuceritoare. Mă așteptam să fie într-un alt registru, recunosc, dar se pare că la acest capitol cea mai bună carte a unei femei care a reușit într-un domeniu puțin mai strălucitor rămâne cea scrisă de Kelly Cutrone, If You Have To Cry, Go Outside!. O să vorbesc însă despre #Girlboss, pe scurt, fiindcă pe cea scrisă de Kelly am citit-o acum câțiva ani și din ea am rămas cu o lecție foarte importantă: să încercăm mereu să găsim în lucrurile pe care mulți oameni le văd ca pe lucruri rele și părțile bune, să descoperim în ce pare complicat un lucru minunat. Nu pare uşor în practică, dar felul în care a ales să privească lucrurile atunci când a avut-o pe Ava, fetița ei, explică cel mai bine acest mod de gândire. Și pentru asta și multe alte experiențe fantastice din viața sa îi recomand oricând cartea. Și pentru că e o femeie care conduce cu o mână de fier. Dar am zis că nu vorbesc despre K. Cutrone. Așadar, să revenim.

Am scos câteva citate din #Girlboss (ţin să reamintesc că despre ficțiune și altele asemenea scriu aici), dar au fost relativ puține. Nu m-a influențat, nu pot spune că am găsit răspunsuri sau perspective noi și nici nu m-a motivat prea tare. M-am îndreptat poate cu așteptări prea mari spre carte, dar cred că e mai sănătos așa mai ales că sunt atât de multe alte cărţi care nu dezamăgesc urmând acelaşi tipar.

recenzie-girlboss-sophia-amoruso
Pe scurt, Sophia Amoruso e fondatoarea companiei de retail NastyGal. A pornit totul de la un magazin de haine vintage pe e-bay după ce a trecut prin mai multe joburi înainte de vârsta de 22 ani. În zece ani a dus compania la o cifră de afaceri de milioane de dolari și aceasta este povestea de succes.

Pe cât de adevărat e totul, pe atât de puțin posibil pare, din păcate, citind cartea. Și asta, mi se pare, e din cauză că nu vorbește de greutăți aproape deloc. Dacă nu au fost, atunci cu atât mai puțin îi va motiva pe cei care doresc să-și vadă visul împlinit, dar se confruntă cu o mulțime de obstacole.

Cartea devine astfel mai mult o pledoarie pentru cât de ușor și frumos poate fi, numai că e suficient un singur documentar de-al lui Michael Moore ca să-ți amintească de faptul că în visul american crede toată lumea  în afară de americani.

Am extras, așadar, acele citate care mi s-au părut că ar putea fi de folos într-un context în care nu toate piesele se potrivesc perfect, ca într-un puzzle din care obții la final o imagine nocturnă a New York-ului. Și sper ca cele de mai sus să fie îndemnuri care să vă inspire. Pentru cei care doresc sfaturi în privința unei afaceri, cartea nu oferă sfaturi atât de practice, iar din experiență știu că multe se învață mult mai rapid și mai bine din viața reală. Așa că pentru o doză în plus de inspirație și pentru o discurs fermecător despre creativitate, temeri, muncă și disciplină, tot pe Elizabeth Gilbert o recomand.

Iar acum, așa cum am promis, cele câteva citate:

“Renunță la orice din viața ta și la obiceiurile care s-ar putea să te țină pe loc. Învață să-ți creezi oportunități noi. Ține minte că nu există o linie de sosire, norocul preferă acțiunea. Aleargă cu toată puterea spre viața extraordinară pe care ai dorit-o dintotdeauna sau la care nu ai avut încă timp să visezi.”

 

“Dacă ești convins că ceea ce faci va avea rezultate bune, așa va fi în cele din urmă chiar dacă nu se vor vedea imediat. Când ții la aceleași standarde în muncă așa cum faci și în calitate de prietenă, iubită, studentă sau orice altceva, apar și rezultatele.”

recenzie-girlboss-mic-dejun

“Dacă înveți să-ți controlezi banii, nu te vei trezi prizonier al unor joburi, locuri sau relații pe care le detești, din cauză că nu-ți permiți să pleci în altă parte.”

 

“Dacă ești nemulțumită din cauză că nu primești ceea ce obții, ia-ți un răgaz de gândire: ai cerut cu adevărat și direct ceea ce vrei?”

 

“Primul sfat pe care pot să ți-l dau e să înveți să separi banii de emoții pe cât de mult poți. Indiferent dacă cineva îți cere bani, tu ceri altcuiva sau analizezi o achiziție importantă, cu cât iei decizii financiare mai calm și mai rațional posibil, cu atât totul va fi mai ușor.”

 

“Ceea ce urăsc când vine vorba de noroc e că presupune lipsa completă de responsabilitate. Presupune că n-ai ce să faci și că nimerești peste succes la fel de simplu ca atunci când calci într-un rahat de câine pe trotuar. Lasă impresia că succesul e ceva dat celor aleși și care, cel mai adesea, nu îl merită. Norocul ne spune că nu ne controlăm propriul destin și că drumul spre succes sau eșesc e scris de altcineva sau de ceva cu totul independent de noi. Norocul ne face să credem că orice s-ar întâmpla, bun sau rău, nu e meritul sau vina noastră. De-asta nu cred în noroc. Dar cred în Magie.”

 

“Haosul magic se referă la faptul că un set anume de convingeri joacă rolul unei forțe active în lume. Cu alte cuvinte, alegem ce și cum credem, iar convingerile noastre sunt instrumente pe care mai apoi le folosim pentru a face lucrurile să se întâmple… sau nu.”

 

“Continuă să-ţi aminteşti că asta e ceea ce vrei şi vei descoperi cât de curând că pe măsură ce ştii mai bine ce vrei, cu atât mai puţin eşti dispusă să accepţi ceea ce nu-ţi doreşti.”

 

“Unul dintre cele mai tari lucruri din viaţă – motiv ca să nu urmezi orbeşte un singur obiectiv – e că uneori te va duce undeva mult mai fain decât ţi-ai fi plănuit tu în mod conştient să ajungi de la bun început.”

 

“Trebuie să-i dai pe alţii afară din capul tău cu aceeaşi forţă cu care ai da pe cineva afară din casă dacă n-ai vrea să fie acolo.”

 

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *