Lansare Black Button Books

Lansare Black Button Books la București și câteva idei pentru proiectele noi

Nu o să vorbesc azi despre București, despre orașul care pare să nu renunțe niciodată, care testează continuu rețete mai noi sau mai vechi, dar nu renunță. Nu despre reîndrăgostirea de oraș e vorba, ci despre reîndrăgostirea de noi înșine și de proiectele noastre, după rețete vechi sau noi, în continuarea seriei de Creative Mornings.

Duminica aceasta, 16 octombrie, s-a lansat la București o nouă editură: Black Button Books, cu șapte titluri scoase cu pentru această primă ieșire în lume.

junot-diaz-lansare-black-button-books

Cu ce am plecat eu acasă se vede mai sus (cu cartea, nu cu paharul), iar printre autorii anunțați de noua editură se află și câteva dintre recomandările mele: “Caroline Paul & Wendy MacNaughton, Chimamanda Ngozi Adichie, Aleksandar Hemon, Joby Warrick, John Freeman, Junot Díaz și Jonah Sachs sunt autorii de care noi ne-am îndrăgostit și pe care sperăm să îi iubiți și voi.”

Freeman’s. Cele mai bune texte noi despre familie
(John Freeman a scris o carte foarte faină pe care o recomand și despre care am scris aiciCum scrii o carte. Sfaturi de la 10 autori celebri – din „Cum să citeşti un romancier”, de John Freeman)

Îndrăzneaţa. Escapade pentru o viaţă de aventuri epice | Caroline Paul, ilustraţii Wendy MacNaughton

Uite-aşa o pierzi | Junot Diaz

(Black Button Books în prezentarea editurii).

lansare-black-button-books-octombrie
Marius Chivu, John Freeman, Caroline Paul și Wendy MacNaughton

E un proiect nou, e un proiect îndrăzneț. În ciuda unei ploi destul de furioase, mulți oameni au ieșit din casă pentru a susține acest nou început. Și mi-a plăcut la nebunie să văd cum atât de mulți oameni s-au adunat în jurul unor idei frumoase, importante pentru contextul actual și transpuse în cărți.

lansare-black-button-books-bucuresti
Lansare Black Button Books

M-am gândit mai apoi la toate ideile pe care le avem într-o zi și pe care le lăsăm să treacă pe lângă noi. O secundă ni se par fantastice, după care le urmează propriul șir de îndoieli și răspunsuri care ne fac să nu mai trecem la acțiune.

Din experiență, pot spune că întotdeauna e ușor să aduni oameni pentru a începe un nou proiect, mai greu e să continui, însă nu e imposibil și, dacă între dragoste și muncă se pune semnul de egal, cum bine a amintit la lansare Wendy MacNaughton, atunci chiar că îți mai rămân puține motive care să te demotiveze.

Fiindcă știu că mulți dintre voi sunteți curioși în legătură cu lista de cărți, zilele acestea citesc mai multe, dar o să-i amintesc aici doar pe Gabriel Osmonde cu Lucrarea iubirii și Sheryl Sandberg cu Lean In (adevărata #Girlboss dacă mă întrebați pe mine și o carte despre care voi scrie în curând).

Am observat, de-a lungul timpului, că inspirația își accelerează ritmul pe măsură ce e hrănită cu lucruri și activități care mă interesează, care-mi satisfac curiozitatea și care mă bucură. Cărți, filme, piese de teatru, călătorii, proiecte noi, recenzii de carte, diferite ateliere.

Pofta, și în cazul acesta, vine mâncând. Cu cât scriu mai mult, cu atât îmi doresc să am și mai mult timp pentru asta. Cu cât citesc mai mult, cu atât îmi vine să fac și mai mare lista de lecturi dintr-o lună.

Și când îți dorești să faci atât de multe lucruri în același timp, îți dai și seama că ai nevoie de o organizare temeinică. Și, totodată, te iei la întrebări pe tine: ce e important și ce e urgent? ce contează pe termen lung și ce trebuie făcut acum?

Pasiunea sau banii și în ce ne investim timpul? Ce ne dorim să existe, pe plan profesional, peste cinci ani de zile? Sau trei sau chiar unul? Cred că, de multe ori, nu începem un proiect fiindcă subestimăm ceea ce putem face într-un timp foarte scurt. Vestea bună e că încap multe chiar și într-o singură zi. Dacă vi se pare că timpul zboară, timpul va trece și mai repede cu cât mai multe lucruri faceți. Dar măcar agenda va fi plină, condica îndestulată și veți avea, la final de an, un bilanț de care să fiți mândri.

Așadar, cum eu deja număr zilele până la Crăciun (***68!***), puteți număra și zilele în care puteți face câte ceva pentru proiectele voastre. Am câteva pe listă și cred că ar cam fi bine să mă ocup de ele până la finalul lunii.

Am observat că ajută listele, agendele, post-it-urile (pe care am ajuns să le cam iubesc). Notez aproape orice idee (le consider în primă instanță minunate și cu potențial de a schimba lumea, le despic în patru sau le destram ulterior, depinde).  Cert e că nu cred că ar trebui să ne concentrăm doar pe un singur proiect, doar pe o singură activitate sau pasiune. Știu mulți oameni care au descoperit accidental ce îi încântă foarte tare să facă și care, dacă nu ar fi fost curioși, deschiși la nou și curajoși, n-ar fi ajuns niciodată acolo.

Curajul, curiozitatea și entuziasmul în fața noului se educă. Nu e ușor, dar nici imposibil. E doar un fel de-a învăța din nou să fim copii și să nu ne fie frică să ne dăm în leagăn un pic mai tare.

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

4 Comments

 • Ai un stil deosebit de a scrie, mereu zic ca musai o sa revin sa recitesc unele postari… Multumesc de inspiratie, multumesc de recomandari! O saptamana usoara si productiva sa ai!

  • Mulțumesc mult, Irina! A fost lung drumul până aici, ca să zic așa, și încă mai explorez idei pentru subiectele pe care vreau să le abordez cel mai des pe site. Dacă ai recomandări sau sunt lucruri despre care ți-ar plăcea să citești mai mult, nu ezita să-mi spui! 🙂 O zi frumoasă și mulțumesc pentru semn!

 • Cand am auzit de BB mi-am spus “firar, inca un vis de-al meu pus in aplicare de altii”, dar apoi mi-am amintit de “Lectii de magie” si m-am mai linistit, visele sunt facute sa circule, sunt oameni mai pregatiti pentru ele decat noi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne simtim dezamagiti sau mai rau, sa invidiem daca proiectul are succes. Asa ca mi-am spus ca o sa incerc sa las si pasiunea asta sa creasca in ritmul ei, caci nu pot s-o integrez cu forta in viata mea daca eu nu sunt pregatita pentru aceasta aventura. Mi-am promis ca o sa invat mai multe despre lumea editurilor (ma fascineaza tot ce tine de asta, inclusiv redactiile de reviste, orice tine de print, a inceput cu revista DoR, iar acum cu serialul Younger, desi nu stiu daca-i cel mai bun exemplu :D) si voi vedea eu mai tarziu unde ma va duce asta, daca imi voi dori cu adevarat sa lucrez in acest domeniu dupa ce ma satur de cel actual.
  Una peste alta, am comandat si eu toate cele sapte carti de la BB printr-o prietena care a dat o mana de ajutor pentru conferinta TPOS si mi le-a adus! Se afla in Rotterdam acum, trebuie sa-i fac o vizita acusi sa le recuperez si devorez. 😀

  • Cât de fain, dragă Raluca! Și eu sunt pasionată de asta, mi-am redescoperit plăcerea de a fi mai aproape de cărți datorită masterului. Momentan mă concentrez pe a scrie despre cărți și cred că las cumva lucrurile să meargă de la sine, să văd unde duce asta. Mai sunt câteva lucruri la care lucrez, dar și acolo fac doar ceea ce ține de mine. Încă n-am început Junot Diaz, încerc să termin Lean In ca să scriu despre. Idei sunt multe și, da, și eu mă gândesc uneori la lecțiile din aceeași carte. Mai ales când încep să mă tem că un proiect nu va da rezultatele dorite. Contează mult că le fac, că le duc la bun sfârșit. Nu știu de serial, I’ll do some research on it. 🙂 Meanwhile, dacă vrei să combini ce faci cu lumea editorială, poate poți testa un proiect de carte cu tot ce experimentezi acum și înveți în lumea culinară. E un drum pe care, în fond, îl parcurgi o singură dată pentru prima oară. Și poze minunate ai deja și tot faci. 🙂
   În orice caz, ține-le pe listă, cele “menite” să apară de sub mâna și din inima ta se vor ivi, cu siguranță, la timpul cel mai bun pentru tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *