furniture-1868274_960_720

Jurnal de Bucureşti: Nesătuli în faţa unor noi începuturi

În urmă cu vreo cinci ani căram mobilă în susul şi-n josul scărilor de la etajul trei al unei garsoniere luate pe credit. Mă ajuta nespus şi mama, cărând cot la cot cu mine, ba cărţi, ba cutii uriaşe cumpărate de la IKEA spre a constata că, odată întinse pe parchet şi montate tot de noi, nu prea mai arătau ca în catalogul şi nici showroomul firmei suedeze. De la un an la altul, oboseam şi o luam de la început. Cu alte modificări, mai mici sau mai mari. Cu alte schimbări, mai reuşite sau mai puţin reuşite. Îmi amintesc şi acum momentul în care am spus că e ultima oară când mai montez singură ceva de la IKEA. Sau că am terminat cu căratul pe scări. Sau, sau. Mi-a luat mult timp să mă simt bine, cu adevărat bine, ca om în centrul unui oraş agitat, nervos din toate încheieturile. Cei mai mulţi oameni pe care îi ştiu au avut o relaţie de love & hate cu Bucureştiul. Şi cam aşa au fost şi relaţiile cu oamenii din trecut, chiar dacă hate e un cuvânt dur şi trebuie înlocuit cu “dezamăgire”.

Prin toate treci însă şi toate eforturile, inclusiv sau mai ales cele de înzdrăvenire, îmbunătăţire a ta, ca om, merită din plin. Nu-i uşor când nu-i uşor, dar n-a fost nici greu. Au fost suişuri şi coborâşuri, dar mai multe căutări. Pot spune că m-am redescoperit când nu m-am mai simţit vinovată că nu funcţionează toate în acelaşi timp exact aşa cum trebuie. Când n-am mai dat vina pe mine pentru că unele prietenii se destrămau. Când am uitat de furie şi de resentimente când unii oameni mă dezamăgeau. Când mi-am dat seama că e sănătos să mă cocoţ pe primul plan şi să nu mă mai dau jos de-acolo. Şi, aşa, când ajungi la un cât-de-cât echilibru (fiindcă zile proaste mai avem cu toţii şi n-aş vrea să se înţeleagă că propovăduiesc fericirea maximă 24 ore din 7 zile pe săptămână), eşti pregătit pentru alte noi începuturi.

Am găsit în mine energia pentru tot. Am găsit tot în mine curajul să încep noi proiecte, să cred în munca pe care o fac zi de zi. Am găsit în mine încrederea că iubirea pe care mi-o ofer e sinceră şi am cunoscut, astfel, şi iubirea adevărată, exact aşa cum ştiam că trebuie să fie, dar nu o întâlneam.  M-am înarmat şi cu răbdare faţă de mine, cu îmbrăţişări pentru orice momente în care aş tinde să uit că-mi sunt prietenă şi nu inamic. Dar n-au mai fost.

Totul se construieşte şi se reconstruieşte continuu. Şi energia şi încrederea din noi sunt acele motoare care ne fac să vedem viaţa aşa cum ar trebui să o vedem tot timpul. Lucid şi obiectiv, dar cu încredere. Privim adesea ce se întâmplă în jur cu teamă. Dar dacă…?, ne spunem, iar şcolile care cresc frica între pereţii cu tavan mult prea înalt nu ne învaţă altceva, din păcate. Sper însă că lucrurile se vor schimba şi, pe undeva, poate şi simplul fapt că spunem în continuare că se poate şi altfel va ajuta.

Nu suntem prea uniţi, noi, ca cetăţeni ai aceleiaşi ţări. Fiecare e pe cont propriu şi asta dăunează teribil de mult. Aşa că aplaud orice ajutor pe care-l văd şi încerc să fac ceea ce ar putea să pară că nu contează deloc. Dar contează. Puţinul fiecăruia contează enorm. De fapt, puţinul pe care îl poate face fiecare om este uriaşul mecanism care schimbă tot. Şi fiecare om trebuie să facă acel puţin fără a se întreba şi fără a aştepta să vadă dacă şi celălalt face. Dacă şi vecinul depune efort. Ce-a rămas din puterea exemplului? Să o sădim din nou, aş spune.

Azi am călătorit fără să vreau printre aceste idei, culmea, citind recenzii de cărţi. La fiecare vârstă şi-n fiecare moment există posibilitatea şi toată energia pentru un nou început, indiferent în ce domeniu. Dar trebuie să privim în interior şi să credem, iar, mai apoi, spre exterior, şi să ne dăm seama că există multe drumuri încă nestrăbătute şi uşi pe care nu le-am deschis.

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *