brasov1

Oraşele mici ar trebui să aibă un farmec aparte

Visez la oraşele mici, liniştite, la farmecul specific pe care ar trebui să-l aibă fiecare comunitate în parte. Ori de câte ori merg în Braşov sau Sibiu, fiindca deja Clujul a devenit mult prea agitat şi aglomerat pentru a-l mai înclude în categoria asta (deşi-l iubesc în continuare şi rămâne oraşul meu preferat din România), îmi place să beau o cafea fierbinte în una din pieţele centrale şi să văd cum bunicuţele sau mamele scot la plimbare bebeluşi în cărucior sau copii mici care abia învaţă să meargă.

cluj4

Îmi place să străbat şi străzile care sunt mai departe de centru şi să-mi imaginez traseul zilnic pe care-l fac cei care locuiesc în case (nu cred că există ceva mai călduros şi primitor decât o casă!), să mă uit pe ferestre (nu-i scris în cartea bunelor maniere, dar ce frumos se vede lumina aceea galbenă, blândă şi, uneori, strălucitoare, în funcţie de ferestrele prin care priveşti), să observ detaliile pe care unele case le lasă la vedere, să-mi imaginez tot felul de poveşti, ca atunci când merg la Ateneu şi-mi place să-mi imaginez cum arată casa fiecăruia dintre cei din orchestra. Bineînţeles, fără nicio excepţie, îmi spun că fiecare dintre aceştia are în casă câte o bibliotecă din lemn masiv care se întinde până-n tavan. Evident, ştiu că realitatea e adesea cu totul alta, dar ca nostalgică a perioadei în care România era monarhie, nu pot decât să visez, în continuare, cu ochii deschişi şi către ferestre.
brasov3
Mă gândesc cu drag la felul în care în oraşele mici oamenii s-ar putea aduna des în cafenele decorate cu mult bun gust, ar putea citi şi ar putea organiza zeci şi zeci de evenimente cu artiştii locali. S-ar putea face expoziţii şi s-ar putea face tot, dar absolut tot ce se întâmplă în oraşele mari.
brasov2

Oraşele mari au deveni prea mici.  E vremea oraşelor mici să se redeschidă pentru locuitorii lor, să-i îndrăgostească prin ceea ce au deja fără a-i lăsa pradă mirajului oraşelor mari.

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *