facut-pentru-creatie-mic-dejun-de-bucuresti

Cartea lunii: Făcut pentru creaţie de Scott Barry Kaufman şi Carolyn Gregoire

Creativitatea are nevoie de curaj. Este poate ideea care mi-a plăcut cel mai mult din cartea Făcut pentru creaţie de Scott Barry Kaufman şi în care m-am regăsit. Cred că atunci când ştii să priveşti spre interior, să creezi ceea ce consideri că te reprezintă şi face parte din tine într-un mod esenţial, vei reuşi să fii cu adevărat unic şi să atragi, prin creaţiile tale, exact oamenii care te vor înţelege cu adevărat. Este un drum mai riscant, mai greoi, mai lung, dar este şi cel care-ţi va oferi cele mai multe satisfacţii ştiind că ai fost cu adevărat tu în tot timpul acesta:

“Actul creativ în sine este unul de eliberare de sub influenţa tradiţiei şi a rutinei, pentru a crea tipare noi, pentru a adresa întrebări neaşteptate, şi a căuta răspunsuri. Indivizii creativi se conduc după un alt set de reguli: cele proprii”.

Veţi găsi în carte o multitudine (şi nu exagerez) de idei, teorii şi referinţe (60 de pagini de note, mai exact), fapt care transformă Făcut pentru creaţie într-un instrument util pentru psihologi şi sociologi deopotrivă, dar cu precădere pentru cei dintâi. Cred că unul dintre punctul forte ale cărţii o reprezintă această informare masivă, dar nu pot să nu precizez că nu am simţit că mă convinge de vreunul dintre aceste aspecte privind creativitatea.

Fără ca asta să fie un lucru rău fiindcă mi se pare că autorii nici nu şi-au propus un (singur) obiectiv în direcţia aceasta. Iar impresia se datorează faptului că fiecare idee (şi, cum spuneam, sunt multe), e însoţită de multe exemple,  teorii, argumente, dar şi contra-argumente. Astfel, dacă vă aşteptaţi să descoperiţi tehnici noi prin care să vă stimulaţi creativitatea, veţi găsi mai multe idei, cu recomandarea de a vă înarma însă cu un creion şi o foaie pentru a selecta nu doar ceea ce vi s-ar potrivi, ci şi referinţele pe care doriţi să le aprofundaţi ulterior dincolo de carte.

Facut pentru creatieVă las mai jos alte câteva citate preferate, cu precizarea că cei care doresc un boost creativ şi un plus de motivaţie ar trebui să se îndrepte, mai degrabă, către Lecţii de magie, cartea lui Elizabeth Gilbert. Cu toate acestea, în raftul din bibliotecă, dedicat creativităţii, Făcut pentru creaţie execută o frumoasă şi muncită trecere în revistă a unora dintre cele mai importante şi pertinente exemple şi teorii despre creativitate şi inventivitate (multe ţinând de dezvoltarea creierului şi testele făcute de specialişti).

“Persoanele cărora le place însuşi actul creaţiei şi care simt că deţin controlul procesului lor creativ demonstrează mai multă inventivitate decât cele care se concentrează exclusiv pe rezultatul muncii”.

Alice Walker, autoarea romanului The Color Purple: “M-am îndrăgostit de imaginaţie, iar dacă te îndrăgosteşti de aceasta, îţi dai seama că e un spirit liber. Poate merge oriunde şi poate face orice”.

15235738_10206715407758021_1647603588270518170_o

“Inventivitatea nu necesită adversitate şi e important de reţinut că mitul artistului torturat este doar atât: un mit. Imaginea persoanei creative ca suflet întunecat şi autodistructiv care îşi transformă durerea în artă nu reflectă realitatea realizării creative, care se bazează în aceeaşi măsură pe experienţe de viaţă pozitive şi negative”.

La noi, cartea Făcut pentru creaţie a apărut la Editura PUBLICA, în traducerea Ralucăi Chifu.

 

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *