social-media-pauza

În 2017 vreau mai puţin timp în social media

Îi înţeleg rolul. Îi cunosc prea bine mecanismele care ajută, care îmbunătăţesc vizibil comunicarea. Dar, totodată, mă tem că nu-i cunosc îndeaproape reversul, efectele negative. Şi nici nu-mi doresc asta. Mi-e de ajuns că am constatat că uneori mi se face stomacul ghem doar după câteva minute pe Facebook.

Sau că mă urmăreşte o zi întreagă regretul de-a fi pierdut multe ore în social media. Vreau să iau toate acele ore, săptămâni, luni şi să le transform în altceva. Cu acel timp, mult prea mare, pot face mult mai multe lucruri.

Anul trecut am citit un pic peste 50 de cărţi. Ştiu că mai puţin timp în social media ar fi însemnat aproape un număr dublu (OK, poate exagerez un pic aici fiindcă despre cele mai multe dintre ele am şi scris, lună de lună). Dar nu vreau să tsocial-media-pauzareacă iar o lună, un  anotimp sau jumătate de an şi eu să regret din nou timpul irosit pe Facebook.

Nu vreau nici să fiu prea dură cu mine, ştiu din experienţă că astfel de hotărâri prea aspre nu au efecte bune. Şi concluzia e valabilă pentru orice aspect al vieţii. Să nu fiţi, deci, prea aspri sau aspre cu voi în acest an.

Lucrurile funcţionează mult mai bine când vă îmblânziţi, întâi de toate, relaţia cu voi înşivă. Îmi ajung ştirile. Uneori sunt prea multe, vin în moduri nefiltrate, adesea negândite, de multe ori mult prea brutale. Ştiu care sunt sursele alternative de informare.

Şi, din nefericire, grozăviile cele mai teribile se află întotdeauna, oriunde te-ai afla. Aşa că, zi de zi, această baie de ştiri, de informaţii venite în vârtejuri, de frustrări, de vărsări de nervi şi de reacţii agitate, de multe ori pline de ură, nu-mi fac bine. Mă agită, mă îngrijorează. Sigur, mai ales acum, în contextul noilor alegerei, avem cu toţii motive de îngrijorare. Dar nu la nivel acesta micro, al fibrelor fiinţei tale, al felului în care faci fiecare mişcare clipă de clipă de-a lungul unei zile.

Or social media simt că asta face, de foarte multe ori. Ne întrerupe şirul firesc al gândurilor, ne îmbracă din zori cu o haină a altor oameni, cu fărâme de griji şi reacţii care nu sunt ale noastre, cu un stres a cărui sursă n-o mai identificăm în mod corect.

Prefer să mă concentrez pe zonele care contează cel mai mult în viaţa de zi cu zi. Iar fluxul de ştiri via Facebook nu e unul dintre ele.

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *