business-1853439_960_720

Un ianuarie productiv, cărţi noi şi câteva concluzii

Citesc cărţi, scriu despre ele, mă uit la clipuri despre ele, urmăresc conturi de Instagram despre ele. Asta ca să ştiţi cu ce-mi petrec mare parte din timp, în afara job-ului full-time. De amintit însă că nu mai consider toate aceste activităţi ca fiind incluse într-un timp anume, liber sau destinat unor proiecte. E un timp pe care-l folosesc în primul rând pentru mine, pentru a creşte, pentru a-mi dezvolta cultura, pentru a mă transforma într-un om mai bun. N-am nicio îndoială cu privire la faptul că cele mai multe cărţi te fac un om mai bun, mai empatic, mai blând, mai înţelegător, un mai bun cunoscător al felului în care funcţionează lumea, dar şi individizii.

Lectura vă deschide ferestre, aşadar, nu doar către lume, ci şi către voi înşivă. E o primăvară continuă pe care-i bine s-o lăsăm să ne pătrundă în minte şi în suflet.

N-am mai scris de ceva vreme şi pentru că am continuat să lucrez la multe alte proiecte şi pentru că mi-am propus să citesc mult mai mult decât anul trecut (*aici sunt cele 53 de cărţi citite în 2016) şi mai jos sunt cărţile pe care le-am citit în luna ianuarie din acest an:

1. Povestea noului nume – Elena Ferrante (vol. II)
2. Oameni şi idei – Elena Vianu
3. Cei care pleacă şi cei care rămân – Elena Ferrante (vol. III)
4. Lelia – George Sand
5. 322 de vorbe memorabile ale lui Petre Ţuţea – Ed. Humanitas
6. Opera sfâşietoare a unui geniu năucitor – Dave Eggers
7. Zece ani alături de Marin Preda – Savu I. Dumitrescu

Fireşte, aştept şi volumul IV din Tetralogia Elenei Ferrante. Mă motivează mai mult discuţiile reale purtate cu oamenii, decât promisiunile pe care mi le fac mie singură în ce priveşte cititul sau lucrurile pe care aş vrea, de exemplu, să le scriu aici. Tocmai de aceea v-am întrebat recent despre ce v-ar plăcea să scriu şi am primit deja nişte răspunsuri minunate pentru care vă mulţumesc mult.

Cineva mi-a scris pe pagina de Facebook să scriu din nou despre productivitate (mulţumesc, Irina!) şi deşi nu mă simt azi pe culmea productivităţii, m-am gândit să analizez felul în care, la acest început de an, am reuşit să fac mai multe decât în lunile  în care nu-mi fac suficiente planuri concrete). Aşadar, iată câteva dintre concluziile mele cu privire la ce m-a ajutat să fiu mai productivă:
– mi-am planificat în amănunt multe dintre lucrurile pe care doream să le fac
– n-am ţinut să am un program strict şi să mă ţin de etape concrete zi de zi (am constatat că asta nu funcţionează, ci doar îmi induce un sentiment de vină. Nu sunt robot aşa că de ani de zile nu-mi mai fac promisiuni care se pot îndeplini doar apăsând pe butoane de execuţie şi strângând şuruburi care nu există în capul meu de om).
– mi-am scos la înaintare agendele şi agenduţele şi am notat chiar şi când mi-a fost lene să mă dau jos din vârful patului
– am acceptat provocări fără să mă întreb în ce măsură pot face un lucru sau un altul, dacă o să am timp pentru, dacă voi reuşi să obţin rezultate bune (cu alte cuvinte, am lăsat supra-analiza deoparte, i-am făcut vânt pe mări îndepărtate şi eu m-am pus pe treabă)
– şi dacă vreodată aveţi îndoieli cu privire la ce puteţi sau nu puteţi face, vă recomand două cărţi absolut minunate: Lecţii de magie de Elizabeth Gilbert (nu pot să cred că n-am scris încă la secţiunea Cartea lunii despre ea!) şi Lean In de Sheryl Sandberg (promit, promit, promit că nu se compară cu nimic din zona de how to get better at being yourself and rocking it! Sunt cărţi extrem de inteligente, scrise de femei cu o experienţă masivă în domeniul lor şi care ne împărtăşesc adesea fricile care ne paralizează)
– am trimis muuulte e-mail-uri fiindcă uneori şi să trimiţi un e-mail se poate dovedi o sarcină pe care o amânăm. Luaţi-vă deci curajul în dinţi şi încercaţi. Şi încercaţi.
– am redus consumul de social media (vicious, vicious!) şi am reuşit.

mic-dejun-2017Mi-ar plăcea să mă trezesc un pic mai devreme, însă dimineaţa, cel puţin în acest anotimp, funcţionez în modulul zombie. Am început să fac cercetări şi mai adânci când vine vorba de cărţi, să aprofundez mai mult o lectură, să fac conexiuni pentru care înainte îmi spuneam că nu am timp. Să caut inspiraţie atunci când simt că am nevoie de ea, să dorm cât simt că am nevoie fără să mă foiesc gândindu-mă la toate lucrurile pe care le-aş putea face în loc să dorm, să îmi dau seama că, într-adevăr, aşa cum a scris şi Noica la un moment dat, când simţim că suntem prea ocupaţi, dacă mai luăm asupra noastră încă o sarcină şi nu ne temem de muncă, se vor îndeplini şi celelalte, la rândul lor. Poate sună ca un paradox, dar chiar aşa se întâmplă. E o energie care apare din muncă, sunt lucrurile care se aşază singure pentru că noi suntem cufundaţi în ceea ce facem şi ne vedem de-ale noastre.

Ah, da, uite şi un mod bun de economisire a timpului: să ne vedem de-ale noastre!

Cam acestea ar fi, dacă aveţi alte obiceiuri, dacă aţi descoperit alte secrete care funcţionează pentru voi, e minunat! Ah, da, printre toate acestea, am reuşit pentru prima oară să văd într-o lună aproape toate filmele nominalizate la Oscar.

Aşa că să spunem că am început să descifrez puţin misterul acelor 24 de ore în care unii par să îndese multe-multe. Şi are mult de-a face cu a alege conştient cum ne petrecem timpul.

Vă mulţumesc din nou pentru inspiraţie!

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *