ibric

Ce înseamnă, mai exact, să ne asumăm ceea ce facem?

Mi se pare că e foarte uşor astăzi să ne pierdem în marea varietate de oportunităţi şi cariere. Riscul cel mai mare e, cred, să ne imaginăm că le putem face pe toate. Până la a construi aparenţe peste aparenţe nu e nevoie decât de câţiva paşi. Trăim, în fond, într-o lume axată pe aparenţe, mare consumatoare de imagini false şi mulţumită în egală măsură de formele fără fond care i se oferă.

În opinia mea, să ne asumăm ceea ce facem înseamnă să punem valoare, înaintea altora, pe lucrurile pe care le construim, fie că e un text, fie că vorbim de o construcţie de la zero. Înseamnă că nu mimăm, ci muncim cu adevărat. Înseamnă că indiferent de cât de mare sau de mic poate părea ceea ce facem în ochii altora, nouă ne place şi ne aduce satisfacţie şi mulţumire, chiar dacă poate nu întotdeauna apar, să spunem, şi venituri pe măsură. Iar cel mai important e că trebui să fim mândri de munca noastră (dar, atenţie, nu vanitoşi!).

Să nu vânăm laude, să nu ţintim lauri. Să ne urmărim pasiunile cu dedicaţie, dar nu cu aşteptările care depind de alţii. Lucrurile frumoase, scrise undeva şi care au menirea de a se petrece, se vor întâmpla atunci când noi vom fi concentraţi doar asupra muncii noastre, fără să ne trăim vieţile nemulţumiţi că un aspect X sau Y care ţine de profesia sau de proiectele noastre nu s-a petrecut încă.

propozitie
A nu se înţelege că spun să ne trăim viaţa într-o apatie care nu hrăneşte nici munca şi nici creativitatea. Spun doar că trebuie să ne asumăm ceea ce facem, să depunem şi nu doar să mimăm eforturile, să ne placă ceea ce facem şi să vrem să facem mereu din ce în ce mai bine.

Orice obiectiv vânat doar pentru a oferi şi mai multă aparenţă imaginii pe care ne-am construit-o despre noi nu poate să adauge nimic cu adevărat valoros. O imagine goală care se adaugă unei alte imagini nu poate duce la un conţinut preţios.

Tocmai de aceea cred mult că, într-un prezent şi-un context plin de reuşite artificiale, e sănătos şi grijuliu din partea noastră să alegem cu atenţie ceea ce facem şi ceea ce vrem să prezentăm lumii. O formă sau un fond cu adevărat de valoare?

© Photos via Pixabay.com

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *