headphones-925799_960_720

De ce e util un jurnal al succesului

Să-ţi pierzi concentrarea înseamnă să atragi, fără să vrei, exact lucrurile pe care nu ţi le doreşti. Gândurile noastre, mai organizate, mai atent răsfirate prin marea câmpie a minţii noastre, ne pot ajuta să ajungem mai uşor acolo unde ne dorim.

Mi se întâmplă des, în conversaţii, să am în faţa mea oameni talentaţi şi de succes care uită să-şi aprecieze îndeajuns de mult sau chiar deloc reuşitele. E greu, într-o lume aglomerată, agitată, în care aparenţele par întotdeauna mai strălucitoare decât sunt, să simţim că ceea ce am făcut noi e suficient de important sau de mare în ochii celorlalţi. Să le luăm însă pe rând pentru a demonta aceste obiceiuri negative de a privi lucrurile.

Fii în competiţie numai şi numai cu tine. Şi nici măcar competiţie nu i-aş spune. Contează ca munca pe care o faci să te împlinească. Am convingerea că putem găsi părţile bune şi creative în mai orice proiect sau job. Şi, dacă nu le vedem sau nu există, atunci avem datoria să le creăm. Şi dacă nu se poate, atunci înseamnă că nu e locul nostru acolo. Dar să ştiţi că îndrăgostirea de un loc de muncă sau de o profesie anume se face şi prin încrederea şi recunoştinţa pe care le exersaţi zi de zi.

Apreciază-ţi reuşitele mici şi mari în egală măsură. Te-a felicitat cineva pentru un lucru pe care tu îl consideri prea mic şi lipsit de importanţă? Spune “mulţumesc, apreciez mult” în loc să-ţi minimizezi munca. Tu ştii că ai muncit şi ai depus eforturi pentru acel lucru sau că ţi-a făcut plăcere să-l faci. De ce să dai înapoi în faţa unei aprecieri sincere?

Notează-ţi toate reuşitele într-un jurnal al succesului. Scrie ce ai reuşit să faci anul acesta faţă de anul trecut, luna aceasta faţă de luna trecută, azi faţă de ieri. Şi ambiţionează-te ca mâine să faci un lucru nou. Chiar şi o idee bună la muncă, răsărită pe neaşteptate, e un succes. Adaugă-l în listă şi urează-ţi din nou, ai ghicit, felicitări!

Poate că lucrurile acestea nu par life changing, dar sunt. Sunt acele trepte pe care trebuie să le urcăm dacă vrem ca orice ne nemulţumeşte din punct de vedere profesional să se schimbe.

Şi spuneţi da oportunităţilor!  Nici nu ştiu cât de mult să mai pun accentul pe această metoda de a face ca lucrurile să devină extrem de bune din punct de vedere profesional. Vorbesc din proprie experienţă şi mi-a luat ani să nu mai văd în schimbare şi-n provocările noi un mare bau-bau.

Acum, în schimb, le spun: “Heeeei, bine aţi venit! Haideţi să vedem la ce rezultat fain putem ajunge împreună!”.

Recomandarea mea de carte pentru această temă e Lectii de magie (sau Big Magic) de Elizabeth Gilbert.

Foto.

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *