rawpixel-com-256641

Nu vă faceţi griji cu privire la lucrurile pe care nu le puteţi controla

“Be who you are and say what you feel, because those who mind don’t matter and those who matter don’t mind.” – Theodor Seuss

Trăiesc cu convingerea zilnică a faptului că nimic nu ajunge la noi întâmplător, că reacţiile altor oameni sunt oglinzi care reflectă lucruri care nu au de-a face cu noi, iar de noi depinde doar să nu lăsăm negativitatea din exterior să ne atingă. Sigur, e dificil, fiindcă nu suntem maeştri zen, iar viaţa ne trece prin mici teste care să ne ajute să devenim din ce în ce mai buni. Dar numai cu voinţa şi prin eforturile noastre.

Încerc să învăţ să nu-mi fac griji în legătură cu lucrurile pe care nu le pot controla. Asta facem, de cele mai multe ori, consumându-ne timpul cu întâmplări, posibilităţi şi planuri care nu depind de noi. În loc să ne concentrăm pe ce putem face, construi, îmbunătăţi.

Fac în ultima vreme exerciţii pentru care înainte nu-mi făceam timp. Dar acum mă trezesc cu o oră înainte să sune alarma (azi chiar cu două) şi scriu, meditez, reiau obiceiuri bune şi pentru care ne spunem tot timpul că nu avem timp. Cel mai bun sfat despre timp? Niciodată nu o să-l avem dacă nu îl facem noi să existe.

Mă bucur în tihnă de un milion de lucruri care-mi plac. Am reuşit să redescopăr acea curiozitate pentru schimbarea prin astfel de eforturi care nu ne sunt la îndemână, credem noi, pentru că ne consumăm zilele aşa cum am scris mai sus. Să ne preocupe însă numai fiinţa noastră şi numai fiinţele pe care le iubim şi care ne iubesc. Aceştia sunt oamenii care contează cu adevărat.

În rest, oamenii vin şi pleacă. E treaba fiecăruia ce impresie, amintire sau mesaje doreşte să transmită altora. Totul ţine de perspectivă, încerc să-mi reamintesc asta. Şi să nu judec fiindcă supărările şi nemulţumirile altui om nu au de-a face cu mine. Şi dacă ne dorim schimbare, să ne schimbăm pe noi, nu pe ceilalţi.

Da, despre griji s-a vrut să fie această postare, despre cum să ne eliberăm mintea. Despre cum să reuşim să găsim echilibru în mijlocul zilelor agitate, despre cum să nu ne mai facem griji în legătură cu ce nu putem controla. Am divagat puţin, îmi dau seama.

Concentraţi-vă pe ceea ce depinde numai de voi şi faceţi să fie bine! Ceea ce nu depinde de voi se va aşeza în cele din urmă. Nu vă pierdeţi timpul şi energia încercând să rezolvaţi ce nu ţine de voi.

Suntem meniţi să ne îmbunătăţim ca oameni, să creştem, să ajungem la o armonie din ce în ce mai mare cu noi înşine. De asta are nevoie lumea. Mai mult ca niciodată. Nu de răutate, meschinării şi agresivitate. Trăim deja într-un prezent bulversat. Să-l îmblânzim.

Descoperiţi acele lucruri care vă încântă şi care vă aduc plăcere zi de zi! Şi oferiţi-vă timp pentru ele, pentru bunăstarea propriului suflet. Veţi fi fericiţi şi-i veţi ferici şi pe cei din jur!

 

 

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *