danielle-macinnes-222441

Ce facem cu zilele în care nu ne simţim productivi?

Dacă, de obicei, vinerea este ziua blamată pentru pierderea oricărui chef de muncă, se întâmplă ca şi lunea să ne găsească la fel de nepregătiţi pentru o zi întreagă de lucru.

Ştiu că nu vă place să simţiţi că a trecut pe lângă voi încă o zi în care nu aţi făcut ceea ce aveaţi pe listă şi ceea ce vă doreaţi. Dacă e sănătos şi util să avem zile doar pentru odihnă, la fel de util e să nu ne lăsăm prinşi de sugrumătoarea rutină care ne face să nu ne mai trezească nimic curiozitatea şi care ne aruncă într-o stare soră cu apatia.

Ce fac în acele zile sortite leşinului intelectual din diferite cauze independente de noi (e vineri, e luni, e prea cald, e prea frig, n-am dormit cât trebuie, am dormit mai mult decât trebuie)? Le îmbrăţişăm cu toată proactivitatea de care suntem în stare.

Da, vestea proastă (sau bună, depinde cum vreţi să priviţi lucrurile) e că ieşirea dintr-o astfel de stare se face numai cu un efort susţinut din partea noastră. Şi pofta chiar vine lucrând!

 1. Treziţi-vă de dimineaţă şi începeţi ziua fără grabă. Beţi în linişte ceaiul sau cafeaua, treceţi în agendă ce vă doriţi de la ziua care urmează şi de la voi (să fiţi mai organizaţi, mai productivi, să faceţi ceea ce aţi tot amânat etc.). Bucuraţi-vă de liniştea şi limpezimea gândurilor de dimineaţă!
 2. Lucraţi în mod concentrat. E foarte greu să nu vă lăsaţi atenţia distrasă de reţelele de socializare şi de sutele de articole noi care se ivesc în feed-ul vostru zi de zi. Dar pentru o minte odihnită, e esenţial să vă protejaţi astfel timpul de lucru!
 3. Îmbrăcaţi-vă confortabil, dar elegant. Ştiu că poate să pară un sfat inutil sau superficial, dar nu e. Felul în care ne îmbrăcăm ne influenţează foarte mult, iar uneori se întâmplă să nu ne simţim bine o zi întreagă din cauză că dimineaţa am aruncat pe noi ce ne-a fost la îndemână. Organizarea e cheia!
 4. Mâncaţi sănătos. Energia (sau lipsa ei) e datorată unei alimentaţii sănătoase. Stresul şi anxietatea pot fi crescute semnificativ în funcţie de ceea ce mâncăm (alimente bogate în glucide, dar fără valoare nutritivă, alimente care ar trebui să ne dea un boost de energie precum cafeaua, ciocolata, energizantele, orice conţine mult zahăr şi care ulterior ne lasă mai secătuiţi decât eram înainte să consumăm aceste alimente).
 5. Beţi suficientă apă. Deshidratarea duce rapid la dureri frecvente de cap, iar pentru creierul vostru apa e mai importantă decât aţi crede. Aşa cum am citit recent într-o carte, atunci când creierul vă transmite senzaţia de sete, e deja târziu. Beţi aşadar apă pe tot parcursul zilei şi nu uitaţi că nu există nimic altceva care să hidrateze la fel ca apa şi care să îi poată înlocui rolul extrem de benefic pentru organism.
 6. Faceţi pauze, ridicaţi-vă de la birou, beţi un ceai sau o cafea în altă parte decât în faţa monitorului. Structuraţi programul de lucru diferit pentru a vă organiza altfel pauzele şi pentru a nu uita să vă mai ridicaţi de pe scaun.
 7. Consultaţi site-ul cu articole de specialitate care vă inspiră întotdeauna şi găsiţi câteva idei care vă pot alunga monotonia. Cheia e să fiţi cât mai organizaţi şi să nu lăsaţi apatia să se instaleze pe scaunul vostru de la birou, lăsând sarcinile de lucru pe a doua zi sau rezolvând lucrurile în mod superficial.

  Pe final, patru sfaturi despre muncă de la Toni Morrison, primite de la tatăl său şi pe care le-a inclus într-un articol recent pentru The New Yorker:

  1. Oricare ar fi munca, fă-o aşa cum trebuie, nu pentru şefi, ci pentru tine. 

  2. Tu faci munca, nu munca te face pe tine.

  3. Viaţa ta adevărată e cu noi, cu familia ta.

  4. Nu eşti munca pe care o faci; eşti persoana care eşti.

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *