technology-792181_960_720

De câte lucruri mă ţine departe Facebook-ul

Ahhh, Facebook-ul, această gaură neagră a tuturor gândurilor, întrebărilor şi răspunsurilor noastre! Aici, mai nimic nu se câştigă, totul se pierde! Îmi dau seama de asta din ce în ce mai mult fiindcă asistăm la o diferenţă majoră între a face cu adevărat ceva şi convingerea falsă că am făcut ceva (iluzia că un like, un share, o inimioară ajută, contribuie… fals!).

În tot timpul pe care-l petrecem pe Facebook, alţi oameni se implică, ajută, donează, curăţă, reorganizează şi, în principiu, sunt activi cu adevărat şi nu doar “activi” pe Facebook.

Iată doar câteva dintre activităţile extrem de sănătoase de care Facebook ne ţine departe:

 • exerciţii fizice (de câte ori nu ne spunem că nu avem timp – chiar dacă e vorba de 20 de minute din 24 de ore, dar găsim 5 ore pentru Facebook?)
 • lectură (scumpul citit pentru care nu mai avem răbdare fiindcă statusurile sunt cu mult mai scurte decât o carte)
 • activităţi în aer liber (lipsa aia de chef de ieşit pe-afară ni se trage, de multe ori, de la Facebook)
 • creativitate (da, Facebook-ul ne ţine departe de creativitate, nu-mi vine în minte instrument mai nociv din punctul ăsta de vedere)
 • timp (mare consumator de timp mare!)
 • hobby-uri, pasiuni (grădinărit, pictat, căsuţe din chibrituri? indiferent de ce alegeţi, când aţi făcut ultima oară ceva pentru voi?)
 • noi înşine (machiavelic aproape felul în care Facebook ne îndepărtează de propria persoană)
 • obiectivele noastre (e uşor să pierdem din vedere visurile pe care nu le-am împlinit încă)
 • un program productiv (trezit devreme, culcat devreme: regula găinilor, o ştiţi şi voi).

  Sigur mai sunt şi altele, acestea mi-au venit acum în minte, cred că orice se poate face în offline e adesea anulat de timpul petrecut în online din convingerea că şi pe Facebook se întâmplă lucruri. Nu, nu se întâmplă. Cel puţin nu în 99% din cazuri. Părţile bune? Socializare, promovarea unui proiect, crearea de noi conexiuni? Cam 15%, folosit cu cap. Deci tot rămânem cu 85% timp irosit.

Distribuie...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someonePrint this page

About the author

mm

Mihaela

Scriu despre creativitate şi, săptămânal, despre cărţi. În tot acest timp, lucrez şi la cărţile mele. Pentru colaborări şi mai multe despre ce fac, vă invit să vizitaţi şi...

View all posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *